RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Juletradisjonene berører oss


Roald-Einar Ottersen gleder seg til tiden som kommer, hvor julens budskap og julens tradisjoner bekrefter hverandre. Foto: Vidar Bakken
Roald-Einar Ottersen gleder seg til tiden som kommer, hvor julens budskap og julens tradisjoner bekrefter hverandre. Foto: Vidar Bakken
Sokneprest i Røa kirke, Roald-Einar Ottersen, mener at juletradisjonene er viktige. De knytter oss til historien og verden rundt oss og gjør livene våre større.

RØA: Gudstjenesten på julaften, sammen med å sette lys og kranser på gravlunden er for mange inngangen til selve julen og en del av de faste juletradisjonene.

Mange står på gravlunden og minnes tidligere julefeiringer med foreldre, besteforeldre eller andre som har stått en nær.

Større perspektiv

Julens tradisjoner gir en berøring av de lange bølgene i livet. Fortiden og slekters gang berører andre verdier i livet enn bare det å være opptatt av morgendagen. Tradisjoner er en berøring med noe som gir et større perspektiv på livet. Våre korte liv blir satt i sammenheng med historien bak og den ukjente fremtiden. For oss i kirken er det noe av det grunnleggende at vårt korte liv på jorden blir sett i sammenheng i et større perspektiv. Det bærer også julen bud om, sier Ottersen.

Nært inn i våre liv

Han er ikke opptatt av at julegudstjenesten skal sette stemningen for julaften.

Vi er nok ikke så opptatt av å skape stemning eller at dette skal være en slags opplevelse ved siden av andre deler av julefeiringen. Vi er mer opptatt av julens budskap om Gud som er høyt hevet over oss, men som kommer nært inn i våre liv. Dette budskapet og tradisjoner med familie og samhold lever godt ved siden av hverandre og bekrefter hverandre. Det handler om å knytte sammen det som er adskilt og skape fellesskap.

Derfor blir det helt galt hvis julefeiringen kun dreier seg om ting og fest, mens det å ta vare på hverandre og styrke bånd mellom oss blir mindre viktig. Julens mangfold av tradisjoner over hele verden understreker det sentrale budskapet. Den usynlige Gud viser seg i mennesket Jesus og vever seg med det inn i det alminnelige livet vi lever, og forblir ikke bare en fjern skikkelse som sitter i himmelen.

Gir håp

Ottersen er redd for at en viktig juletradisjon er i ferd med å forsvinne.

Jeg lurer på om tradisjonen med å gå rundt juletreet er i ferd med å dø ut. Det viktige er ikke det å gå rundt treet, men å synge julesanger. Julen taper mye på om disse stilner. Hvis sangen forstummer, er det en folkeskatt og viktig tradisjon som blir borte. Kjøp av julemusikk kan ikke erstatte dette, sier Ottersen, som har en favoritt blant julesalmene.

Det er "Mitt hjerte alltid vanker". Denne salmen gir håp om noe som er større enn selve livet.

Leve i forventning

I adventstidens innhold ligger forventningen om det som skal komme.

Det er vanskelig for oss å leve i forventning. Opprinnelig skulle adventstiden være en tid da man forberedte seg på julens glade budskap og det skulle være en behovsutsettelse, med mindre forbruk for å øke forventningen og lengselen. I stedet vil vi ha det vi kan få med en gang. Julefeiringen starter på forskudd med fest og selskapelighet. Dermed forsvinner lett en viktig side av adventstiden, sier Ottersen.

Flott menighet

Han er spent på om dagens finanskrise vil gjøre noe med våre holdninger i fremtiden.

Alt etter som hvordan det rammer oss, er jeg spent på om det vil gjøre noe med måten vi tenker på og hvordan vi opplever verden. Kanskje det vil gjøre noe med julen og at vi får et annet fokus. Det kan skjerpe perspektivet i våre liv, uten at jeg umiddelbart tror at nedgangstider gjør oss mer religiøse, sier Ottersen.

Selv skal han holde gudstjeneste i Sørkedalen kirke før han skal hjem til familiejul.

Jeg gleder meg til jul. Det er utrolig flott å være prest også i juletiden. Røa er en fin menighet, med solid lokal forankring. Røa er en folkekirke i god forstand av ordet. Det er uventet grad av selvfølgelighet i kontakten mellom lokalbefolkningen og kirken, som gjør det godt å være prest her, sier Ottersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere