Gå til sidens hovedinnhold

Juletrehugst og pølsegrilling

Klart det er spennende å felle et tjue meter høyt juletre, men klart det også er kjempegodt med pølser!

SOLEMSKOGEN: Det var skikkelig hyggelig førjulstemning på snøkledde Solemskogen i dag. Ordførerer Fabian Stang var selv forhindret fra å delta, men inviterte likevel til juletrehugst, pølsegrilling, laupskaus, kaffe og boller til store og små gjester. For for 61. gang skulle juletreet til Reykjavik (Island) hugges og sendes av gårde videre med båt til Island.

Skummelt?

Noen av de minste gjestene kom fra Solemskogen Naturbarnehage, «rett borti veien». De var naturligvis veldig spente på juletrefellingen, et tre som er titalls meter høyere, og titalls flere år enn "vanlige" juletrær. Men ingen av barna var i den minste tvil om at ikke bymiljøetatens fagfolk skulle klare dette.


– Dette blir ikke noe skummelt, kunne noen av gutta fra barnehagen berolige de andre om.

Gjerne pølser hver dag

Men først skulle det spises, og ikke minst fikk pølsene mye skryt av de minste.


– Disse var kjempegode! Vi kan godt spise pølser hver dag vi. Men det tror vi ikke vi får lov til av foreldrene våre! er Bertine og Marte enige om.


Så var det til den store jobben som skulle gjøres. I ordførerens fravær var det Kjetil Storaas Hansen, avdelingsdirektør for bydriftsdivisjonen (bymiljøetaten), som dro det hele i gang.

Tradisjon og relasjoner

– At Oslo kommune hvert år gir juletrær til blant annet Island, er bygget på tradisjon, vennskapsbånd og relasjoner mellom våre land, samtidig som det er en fin markering om at det nå går mot juletider, sa blant annet Hansen.


Og først skulle huggingen demonstreres på gamle måten, med håndsag. Reykjaviks ordfører Jon Gnarr og Hansen gikk løs på den tykke stammen. Og kanskje greit at man også hadde med motorsag. Det hadde nok blitt veldig kaldt på bena etter hvert, hvis treet kun skulle hugges på gamlemåten.

Betydningsfullt

Og Reykjaviks ordfører gleder seg til juletretenning på Island, første søndag i advent.


– Dette er betydningsfullt for oss, og veldig mange store og små deltar på juletretenningen i Reykjavik, foran Parlamentet. Vi har ikke så store «juletrær» på Island, og vi er glade for at vi kan få trærne fra Norge. Vi vil gjerne ha ett til neste år også, ler Gnarr.


Og i skrivende stund er nok det store grantreet fra Solemskogen allerede på vei til Island, først med bil, og så med båt videre til Reykjavik.


Oslo kommune sender også juletrær til London og Rotterdam, juletrær som blir felt i Østmarka senere denne måneden.

Reklame

Black Week: 12 kupp du gjør hos Christiania Glasmagasin nå