RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bare noen få måneder gammel, er Julian lykkelig uvitende om hvordan han endret Siljes liv.
Bare noen få måneder gammel, er Julian lykkelig uvitende om hvordan han endret Siljes liv. Foto: Foto: Privat

Julian koster én million, men er gull verdt!

– Ungdom nå for tiden er ikke flinke til å tenke fremover når det kommer til økonomi. Vi får ofte alt servert på sølvfat, noe som gjør at flere får det vanskeligere når det virkelig teller, sier Silje Tømte (18), mor til lille Julian på bare noen få måneder.

OSLO: – Jeg hadde nettopp fylt 17 da jeg fant ut at jeg var gravid. På den tiden var jeg ikke mer enn tre uker på vei, så jeg hadde muligheten til å velge å ta abort. Vi diskuterte det, men jeg syntes aldri det føltes riktig. Så jeg visste egentlig hva jeg kom til å gjøre.

Nå kommer Julian først

Før Silje ble gravid, brukte hun penger fort, hovedsakelig på alle mulige småting.

Jeg jobbet to til tre ganger i uken, og visste at jeg kunne bruke pengene på alt og ingenting. Alt fra maskara og andre sminkeprodukter til lunch i pausene på skolen.

Selv om Silje ikke jobber nå lenger, får hun litt støtte fra NAV, samt barnebidrag. Og nå har alt forandret seg. Øverst på handlelisten står ting Julian trenger; våtservietter, babymat, bleier, leker, klær osv.

– En ting jeg syns kan være litt viktig er å tenke litt på seg selv, og passe på å kjøpe noe til seg selv også innimellom.

Silje forteller at noe hun fort fant ut at hun savnet, var å kunne dra til butikken og kjøpe noe til seg selv, noe som etterhvert viste seg å ha mye å si på humøret hennes. Nå pleier Silje å dra ut innimellom for å få kjøpe seg noe fint eller noe hun har ønsket seg.
 

Jeg angrer ikke i det hele tatt. Julian er det beste som har hendt meg. Da jeg fikk ham, det var først da jeg følte at livet mitt begynte
 

Koster én million kroner

Hver gang lønningen kom, tok det ikke lang tid før mesteparten var borte, forteller Silje.

– Det hadde aldri slått meg at det hadde vært lurt å spare noe av inntekten min. Selv om det da virket som om jeg ikke trengte å spare, ser jeg nå at det ikke hadde vært dumt.

Bedre sent enn aldri

Nå setter Silje av litt penger til sparing hver måned. Noe til BSU og noe til en annen sparekonto.

I en undersøkelse utført av Statens institutt for forbruksforskning fra 2007, viser det seg at et barn koster godt over én million kroner fra første sparkebukse til myndighetsalder. Hvis vi bare ser på opp til ett år, ligger kostnadene på 109.440 kroner. Mat, klær, sko, helse og hygiene for barnet ligger på 9960 kroner, lek og fritid på 1200 kroner, spedbarnsutstyr 24.840 kroner, og et år hjemme med 80 prosent lønn koster kr 73.440 kroner.

Ønsker kan gå i oppfyllelse

Det å ha en liten gutt med navnet Julian er noe Silje har vært bestemt på lenge. Hun sier at planen ble endret da hun ble gravid så tidlig, og at hun hadde sett for seg å bli gravid etter at hun var ferdig med studiene.

Silje forteller at hun aldri hadde sett for seg at hun ville bli en ung mor. Hun fortsetter med å si at man alltid skal være bevist på at ting fort kan endre seg.

– Jeg angrer ikke i det hele tatt. Julian er det beste som har hendt meg. Da jeg fikk ham, det var først da jeg følte at livet mitt begynte.

LES OGSÅ: Da Ida Risborg (19) ble gravid fikk livet en ny mening

Støtte hjemme

Silje forteller at hun har vært heldig når det kommer til støtte blant familie og venner. Da hun først fant ut at hun var gravid, holdt hun det hemmelig for folk som ikke var i familien.

Familien var ikke så veldig begeistret over at hun ble gravid som 17-åring, og at dette fikk henne til å ta en pause fra å fullføre videregående. Men graviditeten var aldri negativ.

– Ingen nær meg har vært negative. De som kjente meg vet at dette er noe jeg har ønsket, men bare litt tidligere enn planlagt. Alle i familien min tok alt så bra, noe som gjorde det lettere for meg å få ta valgene jeg virkelig ville ta.

En ting Silje har vært heldig med, er støtte.

– Jeg har vært ganske så heldig, alle mine nærmeste har jeg fått masse støtte fra på alle mulige måter. Alt fra fysisk og psykisk til økonomisk.

Silje ser mange fordeler i det å få et barn i ung alder. Når Julian fyller 7 år og begynner på skolen har Silje kun fylt 24.

– Jeg tror og håper at det at jeg er så ung vil gjøre at jeg og lille Julian får et bedre og sterkere bånd. Når jeg ser på hele familien, vil Julian ha onkler og tanter som også er i ung alder, og som han også kan få råd fra, samt spreke besteforeldre.

Silje sier at det var vanskeligst på starten, det er masse hun måtte ofreog sette på vent, men at det minst var like mye positivt.
 

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN!

LES OM RUSSEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere