RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jussbuss-studenter krever gjeldsregister


HJELPER TIL: Susanne Fostvedt, Lars Mathias Enger, Elise Gedde Metz, Bernhard Hagevik, Anine Ung, Silje Fjeld og Mina Lund-Roland er de gode hjelperne på Juss-buss.
HJELPER TIL: Susanne Fostvedt, Lars Mathias Enger, Elise Gedde Metz, Bernhard Hagevik, Anine Ung, Silje Fjeld og Mina Lund-Roland er de gode hjelperne på Juss-buss. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye
Jussbuss-studentene merker stadig større pågang fra gjeldsofre i nød. De mener at et gjeldsregister kan forebygge nye ofre.

ARBINS GATE: – Vi merker at det hele tiden er stor pågang hos oss, sier Elise Gedde Metz.

Hun har sammen med resten av Gjeld og familierett-gruppa nok å gjøre, i de «hjemmekoselige» lokalene til Jussbuss i Arbins gate 7.– Vi får ikke veldig mange «luksusfelle-folk» hit da, fortsetter hun.

Det typiske gjeldsoffer skammer seg ofte og prøver å ignorere problemene, ofte helt til namsmannen står på døra for å kaste dem ut.

– Da kommer de til oss, og da hjelper vi dem først med å få oversikt over situasjonen, forteller Susanne Fostvedt.

Lav terskel

Tilbudet er gratis, og terskelen er og skal være lav for å oppsøke studentene, som mer enn gjerne hjelper til.

Det å ha mye gjeld er en psykisk belastning for mange, og studentene mener det bør være et gjeldsreguster som gjør det vanskeligere for folk som allerede har gjeld å få ta opp enda flere lån.

Ikke ta opp forbrukslån

Om forbukslån har gjengen ett råd:

– Ikke ta opp forbrukslån, sier Lars Mathias Enger.

Når folk kommer for å få hjelp går mye av tiden til studentene med til å hjelpe med søknader om nedbetalingsplaner, kontakte kreditorer som Lindorf og veilede i jungelen av offentlige instanser og byråkrati.

– Det veier nok tyngre når vi tar en telefon til NAV og sender brev enn når personen selv gjør dette, sier Lars Mathias.

Spontane lån

Mange sier de låner i impulsive innfall, og noen er også psykisk ustabile når de tar en slik avgjørelse, forteller studentene.

Det kan koste deg dyrt, og derfor er det på sin plass å vanskeliggjøre låneprosessen, mener de.

Med mindre du betaler flybillett med kredittkort for å få fordeler som forsikring på kjøpet og du vet at du kan betale innen kort tid, fraråder studentene på det høyeste å ta opp kredittlån.

– Tenk at du skal kunne betale tilbake det du faktisk låner, sier Elise som en tommelfingerregel.

– Hvis det eksisterer et eget gjeldsregister så vil det bli vanskeligere å få nye lån når man allerede har gjeld, sier Anine. De fleste som tar opp nye lån unngår å fortelle om tidligere lån, og siden det ikke eksisterer en reell lovpålagt plikt å mulighet til å sjekke hver lånetaker for tidligere lån, kommer mange inn i en ond sirkel.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere