*Nettavisen* Nyheter.

Jussbuss-studenter krever gjeldsregister

HJELPER TIL: Susanne Fostvedt, Lars Mathias Enger, Elise Gedde Metz, Bernhard Hagevik, Anine Ung, Silje Fjeld og Mina Lund-Roland er de gode hjelperne på Juss-buss. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye

Jussbuss-studentene merker stadig større pågang fra gjeldsofre i nød. De mener at et gjeldsregister kan forebygge nye ofre.

Klikk på bildet for å forstørre.

HJELP: Riktig «lapp» viser vei inn mot de gode hjelpere.

Klikk på bildet for å forstørre.

FLERE BESØK: Det er ofte stor pågang av folk i gjeldskrise som kommer til jussbuss.

ARBINS GATE: – Vi merker at det hele tiden er stor pågang hos oss, sier Elise Gedde Metz.

Hun har sammen med resten av Gjeld og familierett-gruppa nok å gjøre, i de «hjemmekoselige» lokalene til Jussbuss i Arbins gate 7.– Vi får ikke veldig mange «luksusfelle-folk» hit da, fortsetter hun.

Det typiske gjeldsoffer skammer seg ofte og prøver å ignorere problemene, ofte helt til namsmannen står på døra for å kaste dem ut.

– Da kommer de til oss, og da hjelper vi dem først med å få oversikt over situasjonen, forteller Susanne Fostvedt.

Lav terskel

Tilbudet er gratis, og terskelen er og skal være lav for å oppsøke studentene, som mer enn gjerne hjelper til.

Det å ha mye gjeld er en psykisk belastning for mange, og studentene mener det bør være et gjeldsreguster som gjør det vanskeligere for folk som allerede har gjeld å få ta opp enda flere lån.

Ikke ta opp forbrukslån

Om forbukslån har gjengen ett råd:

– Ikke ta opp forbrukslån, sier Lars Mathias Enger.

Når folk kommer for å få hjelp går mye av tiden til studentene med til å hjelpe med søknader om nedbetalingsplaner, kontakte kreditorer som Lindorf og veilede i jungelen av offentlige instanser og byråkrati.

– Det veier nok tyngre når vi tar en telefon til NAV og sender brev enn når personen selv gjør dette, sier Lars Mathias.

Spontane lån

Mange sier de låner i impulsive innfall, og noen er også psykisk ustabile når de tar en slik avgjørelse, forteller studentene.

Det kan koste deg dyrt, og derfor er det på sin plass å vanskeliggjøre låneprosessen, mener de.

Med mindre du betaler flybillett med kredittkort for å få fordeler som forsikring på kjøpet og du vet at du kan betale innen kort tid, fraråder studentene på det høyeste å ta opp kredittlån.

– Tenk at du skal kunne betale tilbake det du faktisk låner, sier Elise som en tommelfingerregel.

– Hvis det eksisterer et eget gjeldsregister så vil det bli vanskeligere å få nye lån når man allerede har gjeld, sier Anine. De fleste som tar opp nye lån unngår å fortelle om tidligere lån, og siden det ikke eksisterer en reell lovpålagt plikt å mulighet til å sjekke hver lånetaker for tidligere lån, kommer mange inn i en ond sirkel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.