*Nettavisen* Nyheter.

Kai Eide inn i Joshua French-saken

Torsdag reiser Kai Eide til Kongo som spesialutsending i Joshua French-saken.

OSLO: Kai Eide reiser torsdag til Kongo som ny spesialutsending i French-saken, bekrefter Utenriksdepartementet overfor NTB.

Den tidligere diplomaten, som blant annet har vært FNs spesialutsending til Afghanistan og Norges ambassadør, både til OSSE og NATO, overtar etter Andreas Gaarder, som flere ganger har vært i Kongo som spesialutsending.

Dramatisk vending

– Konsulærsaken i Kongo har tatt en ny dramatisk vending, og vi stiller oss helt uforstående til tiltalen som kongolesiske myndigheter når har tatt ut mot French. Utenriksdepartementet legger ned betydelige ressurser i å få saken løst, slik at French kan år reise tilbake til Norge.Å få til dette vil fortsatt ha høyeste prioritet fremover, understreker utenriksminister Brende (H).

Brende besøkte ambassaden rett etter klokken ni tirsdag morgen. Han henviste pressens spørsmål om Kongo-saken til UDs pressevakt.

Tiltalt for drap på kameraten

Natt til tirsdag ble det kjent at den dødsdømte Joshua French nå er tiltalt for drap på sin medfange og kamerat Tjostolv Moland, som ble funnet død i fengselet i Kongo i august i år.

Ifølge VG prøver UD allerede tirsdag å få til et møte med kongolesiske myndigheter. En spesialutsending kom fram til Kinshasa mandag.

Joshua Frenchs advokat Hans Marius Graasvold understreker at den entydige Kripos-rapporten konkluderte med at det ikke lå noe kriminelt bak Molands dødsfall.

Han kaller drapstiltalen mot French fullstendig galskap. Joshua French har både norsk og britisk statsborgerskap, og i november møtte utenriksminister Børge Brende (H) sin britiske kollega William Hague i London for å drøfte situasjonen til French.

Brende sa den gang at han om nødvendig ville reise til Kongo for å bidra til å løse saken, melder TV 2.

LES OGSÅ: Joshua French: – Jeg lover å fortelle vår historie en dag

Politisk samarbeid i gang

Advokat Hans Marius Graasvold sier til NTB at både norsk og britisk UD er på banen, og det er ifølge ham avtalt et samarbeid. Utenriksminister Børge Brende og den britiske utenriksministeren William Hague har samtaler om saken.

– Kriposrapporten er entydig. Drapstiltalen fra kongolesiske myndigheter er rett ut sagt fullstendig galskap. Det er helt nødvendig at man tar tak i dette politisk nå, og det er avgjørende at vi får løst saken før man kommer så langt som til straffesak, uttaler Graasvold.

I 2009 møtte dittOslo.no Joshua Frenchs søster, Hanna. Allerede da håpet hun å se broren igjen snarlig hjemme i Norge. Nå, fire år senere, må broren forholde seg til nok en drapstiltale.

Dersom drapstiltalen opprettholdes, skal straffesaken føres for en lokal militær domstol i Ngombe.

– Vi er engstelige for hvordan French vil takle prosessen, og for utsiktene til flere år i fengsel. Han har vært nektet legetilsyn de siste dagene. Han har symptomer som tilsier at han umiddelbart må undersøkes av lege og få riktig behandling, forteller Graasvold.

Tjostolv Moland ble funnet død på cellen i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa 18. august.

LES OGSÅ: Joshua French: – Mamma, det er ingen som vet hvor mye Tjostolv og jeg har lidd

UD: – Uforståelig tiltale

Utenriksdepartementet stiller seg uforstående til at Joshua French er tiltalt for drap på sin kamerat og medfange Tjostolv Moland.

– Kongolesiske myndigheter inviterte Kripos til å bistå med obduksjon og etterforskning, og de kom fram til en felles konklusjon om at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet til Moland, sier pressevakt Svein Michelsen i UD til NTB.

Norske myndigheter har fått indikasjoner på at noe slikt kunne skje, men bekreftelsen kom først mandag. Norske myndigheters mål er det samme som tidligere – å få den fengslede nordmannen hjem til Norge.

Allerede i august skal en medfange av Joshua French ha overhørt planer om å legge skylen for dødsfallet på han.

Konkluderte med selvmord

Moland og French ble pågrepet i Kongo i mai 2009 etter at sjåføren deres ble funnet drept. Nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

Begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, men Moland ble dømt for selve drapet.

Kongolesisk politi har tidligere konkludert med at Tjostolv Moland tok sitt eget liv.

De to nordmennene valgte i 2010 å ikke anke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge. I desember 2011 ble de overført fra fengsel i Kisangani til hovedstaden Kinshasa.

LES OGSÅ: Mamma mister aldri håpet om å få Joshua French hjem til Lambertseter

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.