RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kai Ekangers tale til minne om de falne


Kai Ekanger holder hvert år tale på Sarabråten. I år holdt han også tale ved Retterstedet på Akershus festning 8. mai.
Kai Ekanger holder hvert år tale på Sarabråten. I år holdt han også tale ved Retterstedet på Akershus festning 8. mai.
8. mai holdt Kai Ekanger tale under minnestunden ved Retterstedet på Akershus festning. Les talen her!

For dem som ikke fikk vært til stede bringer vi talen i sin helhet:Ærede Forsvarssjef! Ærede forsamling!

8. mai 1945 var frihetens, fredens og jubelens dag. Gratulerer med dagen og de gode minnene!

Samtidig sørger vi over dem som ga sitt liv nettopp for friheten, freden og seieren. Vi minnes ved denne bautaen "Minnesmerket over Norske Patrioter", spesielt de som ble henrettet her i krigens siste måneder.

Jeg var bare guttungen da krigen kom til Norge i 1940. Da Kong Haakon VII sa NEI, ble jeg hans gutt for alltid.

Det er her tillatt å ane min fars innflytelse. Mitt våpen mot fienden ble H7 på gjerder og asfalt. Min far deltok i holdningskampen med å trykke illegale aviser. Han ble min ungdoms helt. Det nazistiske Stapo tok ham med 7000 eksemplarer illegale aviser 5. august 1944. De mishandlet ham stygt. Han rømte fra dem samme dag, og Lørenskog og Oslo stod på ende på grunn av hans dramatiske flukt.

8. mai 1949 ble minnesmerket avduket her ved retterstedet. Kong Haakon VII skulle avduke minnesmerket.

Kan dere tenke dere hvor sterkt jeg ønsket å få være til stede? Lykken smilte til meg! Jeg fikk lov til å stå i flaggborgen bak Kongen. Jeg stod så nær ham at jeg kunne lese talen hans mens han talte. Min far stod æresvakt ved bautaen. Det var en beveget opplevelse.Ingen av de henrettedes navn er nevnt på selve minnesmerket, men seinere er det avduket en minneplate over 42 som ble henrettet på dette sted. På Milorgbautaen på Sarabråten i Østmarka står 7 av de samme navnene. Dem kjenner jeg godt til. For dem har jeg i 43 år arrangert minnestund sammen med Milorgområde 13130, Bøler Vel og Fellesråd og Østmarkas Venner.

Det står også to andre navn på Milorgstøtta. De to Milorgjegernes navn er ikke med her på festningen, fordi de ble skutt i kamp, ikke på Retterstedet. Jeg har dem med i mine tanker og hilsen i dag.Her ved Retterstedet minnes vi hver 8. mai både dem som ble skutt her og alle som falt i kampen for et fritt Norge. Vi tenker på Milorg, de modige sabotører og etterretningsfolkene, krigsseilerne og våre falne soldater - for ikke å glemme flyktninglosene til Sverige.

Vi glemmer heller ikke de mange og modige sivile motstandsfolk. Vi husker Hansteen og Wickstrøm som ble drept tidlig i holdningskampen. Vi minnes våre store allierte som sikret seiren. Vi sender dessuten takknemlige tanker til alle dem som i det hærtatte Norge hevet fanen i holdningskampen mot nazismen.

Nazistene fikk ikke nazifisert skolen og heller ikke oss som var unge den gangen. Det ble hindret i de modige aksjonene fra skolens lærere, kirkens biskoper og prester og titusener av foreldre som åpent protesterte mot nazistisk ungdomstjeneste. Jeg husker jeg var forarget og redd for nazistenes planer om å tvangsorganisere barn og unge. Som gammel mann takker jeg for og beundrer den folkelige holdningskampen. Den norske motstandskampens kjennetegn var mangfold og offervilje.

Vårt folks innsats mot okkupanten kan vi vedkjenne oss med stolthet.

Jeg slutter som jeg startet:

Først og sist minnes vi dem som ble skutt her. De måtte dø. Deres minne vil aldri dø!

"De kjempet de falt de ga oss alt !"

 

LES OGSÅ: Ett minutts stillhet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere