*Nettavisen* Nyheter.

Kaker, karameller og kultur på kartong

Skal det være en kortversjon av "Folk og røvere i Kardemomme by" eller kanskje et glutenfritt skolebrød? Alt dette og mer til fant Nordstrands Blad på årets elevmesse

KASTELLET: Torsdag var det Oslos ungdomsskoleelever som konkurrerte om heder og ære på elevmessen på Kastellet skole, og hele 46 elevbedrifter var påmeldt. 16 av disse var fra Østensjø og Nordstrand

Vitsekartong

Vi har verdens morsomste hermetikk, nå på kartong, reklamerte Lambertseter-guttene bak Humor på boks Elevbedrift (EB).
Folk liker å le og de er nysgjerrige, forklarer en velvillig Filip Rotnes.
Og den som åpner en humorkartong kan forvente å finne en vits, som enten er hjemmesnekret eller funnet på internett.
Hva vi har lært? Å sette opp et regnskap. Og så har vi lært noen nye vitser, sier Filip, Håvard og Wilhelm Fredrik som alle går i 8. klasse.

Kulturpakke

Hver av elevbedriftene presenterer seg på en stand, og et sted treffer vi tre røvere og en streng tante. Jammen er det ikke selveste tante Sofie og de tre røverne!
Vi har laget en tjue minutters forestilling som vi vil vise i barnehager. På onsdag skal vi spille den for SFO på skolen, forteller de fire skuespillerne bak Elle Melle EB Forestillingen er kort, for små barn har maur i rumpa, mener jentene fra Ryenberget skole, som forteller at de trives svært godt sammen med barn.
I fjor var de med i en dramagruppe på skolen. Denne ble nedlagt, men så fant de fire jentene ut at de ville lage en kulturell elevbedrift der de igjen kunne dyrke dramainteressen sin.

Uten gluten

På et bord ligger det tjukk lefse, skolebrød, kjeks og vannbakkels. Men det spesielle er at ingen av delene inneholder gluten.
De seks Lambertseter-guttene bak bedriften gjorde markedsundersøkelse på Lambertseter senter for å lodde interessen for glutenfritt bakverk. Og den var definitivt til stede. Guttene jobber med en bakebok som skal inneholde oppskrifter med og uten gluten.
En av guttene i bedriften, Tom-André Schou, har selv cøliaki - i likhet med 20 000 andre nordmenn.
Det er kjekt å få med seg de andre på dette, smiler Tom-André

Fant opp horn

På Skøyenåsen skole er svært mange elever involvert i driften av skolekantinen. Heimkunnskapselever baker daglig svært populære pizzahorn og gjør klar store mengder frisk salat.
Vi har funnet frem til en oppskrift der vi bruker pizzasaus og ost, og hornet kan dermed spises av muslimer, forteller Jonas Hegg Møllerop og Mette Jesperud Kittelsen som driver Skøyenåsen kantine EB.
Bedriften har avtale med Tine som leverer varer to ganger i uken. På en lokal kolonial får de avslag på frukt og grønt, bakevarer og det de trenger til vaffelrøre.
Fredag har vi vafler, og heimkunnskapen gjør klar røre til oss dagen i forveien, forteller Mette.
Og på en god dag, hvis alle klassene er der, kan vi selge opp mot 100 toast, sier Jonas.

Kantinen omsetter for mellom 1000 og 1500 kroner dagen.
Eventuelt overskudd går til noe alle elevene kan glede seg over, sier de to kantinebestyrerne.
Jonas og Mette driver kantine for andre år på rad, men det er første gang de er på elevmesse.
Det er lærerikt å være her i dag og det er kjekt å få vist seg frem. Vi får øvd på å presentere produktet vårt, sier Jonas.
Og så har vi fått noen gode tips fra en annen elevkantine, smiler Mette.
Det er knall rosa som skal lokke kunder og ikke minst dommere til jentene som driver med kakebakst på Kastellet skole.
Den der heter "Kastellets anbefaling" og vi har komponert glasuren på den selv, sier Linn Therese Graadahl. En annen har fått rosa lokk av melis. På bordet ligger rosa plaststeiner og det brenner hyggelig i telys. I rosa telys kopper.
En annen mat-gjeng har laget seg en nydelig, liten bod. På bordet ligger søte karameller, tørket frukt og ikke minst tørkede traktkantareller.
Wow, er det virkelig tørket sopp?
Kastellet-elevene ler godt, og kan fortelle at mens skoleungdom fortrekker karamellene, er det de voksne som kjøper de tørkede godsakene. Både på frukten og soppen får kunden med en lapp som forteller hvordan varen kan brukes. Vi ville lage noe som var godt, og noe som var godt og sunt, derfor ble det dette, sier de fire representantene for elevbedriften Les Delice, som altså betyr "de nydelige".

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag