Kakerlakkene må bøte med livet

Er du kakerlakk og bor i en kommunal bolig i Gamle Oslo går du rett og slett en brutal – og fatal – framtid i møte.

GAMLE OSLO: – Det jobbes med å fjerne kakerlakker hele tiden, men det blir ikke vellykka før man tar alle oppgangene og leilighetene samtidig. Dersom man bare tar enkeltleiligheter, så kommer problemet tilbake, forklarer bydelsoverlege i Gamle Oslo, Trude Arnesen.

Må inn i alle leiligheter

Og etter at bydelen – og Boligbygg – har fått flere klager på kakerlakker i kommunale gårder tar altså bydelen nå grep. I samarbeid med Boligbygg og Anticimex AS skal det settes i gang en intensiv kampanje for å utrydde kakerlakker i en kompleks bygård med kommunale boliger.

For å bli kvitt problemet er det viktig at skadedyrsfirmaet får tilgang til samtlige leiligheter.

– Vi skal snakke med styreleder og oppgangsledere og Boligbygg skal sendes brev til alle beboere. I tillegg har vi en booppfølgingstjeneste som skal gå på besøk til de leilighetene der firmaet ikke har kommet inn, sier Arnesen.

Enkelt

Prøveprosjektet skal foregå over et helt år, der man til sammen seks ganger skal inn i leilighetene for sanering.

– Med seks runder er vi sikre på å utrydde kakerlakkene i gården, sier Arnesen, som har god tro på prosjektet.

– Det viktige er at vi når alle. Bekjempelsen av kakerlakker mislykkes fordi man ikke kommer inn til alle beboerne samtidig, sier hun.

– Noe av problemet tidligere har vært at informasjonen ikke har vært god nok. For eksempel har det blitt sendt ut lange intrikate brev. Nå skal vi prøve å gjøre det veldig enkelt, sier Arnesen.

Kommer ikke fra skitt

Foreløpig ønsker ikke bydelen og gå ut med hvilken bygård det er snakk om, fordi de ikke ønsker at beboerne skal oppleve stigmatisering.

Bydelsoverlege Trude Arnesen påpeker imidlertid at det finnes en del misforståelser rundt kakerlakkproblemet. Kakerlakker forekommer på alle kanter av Oslo, og de kan forekomme i de beste hjem.

– Kakerlakker kan være overalt, og det er en del av det. Kakerlakker er et sånt urhistorisk krek, og de overlever alt. Det er veldig vanskelig å ta knekken på dem, sier hun, og fortsetter:

– Det de trenger først og fremst er vann, de trives ikke tørre steder. Det har ikke noe med skitt å gjøre. Mange tror jo det, men de kan faktisk overleve veldig lenge på bare limet fra et frimerke, sier hun.

Derfor må det altså en rekke saneringer til for å bli kvitt problemet helt. Bydelsoverlegen kan imidlertid berolige beboerne med at det blir få forstyrrelser.

– Vi skal bruke nesten bare åte som kakerlakkene spiser av. Det betyr at vi begrenser mengden gift som brukes.

– Så beboerne kan bli boende?

Ja, de kan absolutt bo i leilighetene. Hvis det må sprayes så må beboerne være ute i noen timer, men de trenger ikke å flytte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.