RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kalbakken, Kaldbakken

Det er skrevet noen innlegg i Lokalavisen Groruddalenom stavemåten til navnet Kalbakken, og hva det første leddet i navnet betyr.

For å begynne med det siste først: Ordet "kal" stammer fra det germanske ord "kalwa", som har slektskap med det gammelslaviske ord "golu", som betyr "naken, øde". Kilden for navnet Kalbakken er et nakent, forblåst område.

Etter at stavemåten Kaldbakken dukket opp i 1962 tok det litt tid før reaksjonene kom. Først i 1978 begynte kampen for å få d'en fjernet. Den store pådriveren i saken var pianolæreren Anne Tvedt. Hun var født og oppvokst på Nedre Kalbakken gård. Hennes foreldre var Anne og Martin Skatvedt, de siste gårdbrukere på eiendommen inntil Oslo kommune eksproprierte gården for å gi plass til husbygging.

Anne fikk lokale foreninger med seg; som Grorud Vel og Grorud Historielag. Bydelsutvalget tok saken alvorlig og kampen mot d'en begynte. Saken havnet i Oslo kommune og i Samferdselsdepartementet; statens navnekonsulenter ble satt på saken.

Det endte med at man fant ut at Grorud Bydelsutvalg og den lokale befolkningen var de som kjente best til de riktige stedsnavnene. Bydelsutvalget gikk inn for navnet Kalbakken og dette ble vedtatt som skrivemåte i desember 1985.

En gang, på et møte. Mens navnesaken pågikk, spurte Anne Albert Nordengen om han visste hvor d'en i Kaldbakken hadde kommet fra. Han måtte bli svar skyldig og fleipet med å si at de hadde tatt d'en fra Veitvet ( Veitvedt før) og overført den til Kalbakken.

Vi kan takke Anne Tvedts iherdige innsats og lokalpatriotisme for at vi siden 1985 har fått den riktige skrivemåte Kalbakken på gateskilt, t-baneskilt, offentlige papirer o.s.v. Et navn skal skrives riktig og ikke tukles med.

Catharina Burazer

Grorud

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere