*Nettavisen* Nyheter.

Kalde Kalbakken

Kalbakken mistet d-en i navnet sitt fordi man ikke ville at stedet skulle oppfattes som et kaldt sted. Akkurat som dette bildet fra varmere årstider.Arkivfoto

D'en kom, og deretter forsvant den. Hvorfor? Fordi Kalbakken ikke skulle assosieres med kald.

KALBAKKEN: Kalbakken ble opprinnelig skrevet uten D. I følge Leif Gjerland står det i Oslo bys gamle leksikon at det i 1962 ble bestemt at Kalbakken skulle skrives med D, Kaldbakken. Dette ble innført i sammenheng med etableringen av Grorud stasjon.

I 1972 ble det klart at veinavn også kunne skrives med D. Den tids stavemåte, Kaldbakken med D ble avskaffet i 1985. Dette fordi området ikke skulle assosieres med ordet kald (kulde, naken, snau. jour. anm.), tror Gjerland.

Hete debatter om kald

I Groruddalens historielag diskuterte medlemmene også denne D'en.

Det var heftige diskusjoner mellom motpolene her, sier Bjørn H. Syversen i historielaget.

Norge har jo en litt rar språkhistorie, som er påvirket av både svensk og dansk. Spesielt skriftspråket er preget av dansk. Dette kan jo ha noe å si når det kommer til Kalbakken med og uten D. Stedsnavnene har jo blitt endret flere ganger opp gjennom årene, sier Syversen.

Flere steder

Han legger til at det har vært mange navnedebatter i Oslo.

Det er som med Majorstuen og Majorstua. Stedet skal jo hete Majorstuen, og jeg tror det kan ligge litt følelser i dette. Det gjør det nok i Kalbakken uten eller med D også, sier Syversen. Han tror, som Gjerland, at D'en ble fjernet slik at stedet ikke skulle assosieres med kald.

Det er flere steder i Groruddalen som ble skrevet med D. Veitvedt, Rødtvedt og Bredtveit er noen av stavelsene.

Kari Rognstad, leder i Groruddalen Historielag, tror D'ene har noe med at man skulle fornorske språket.

Men når det gjelder Kaldbakken, tror jeg kanskje D'en i Kaldbakken kom av at de som satte navnet trodde det var kaldt på stedet, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.