RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotoutstillingen omhandler en litt annen bruk av Nordmarka midt i skiparadiset. FOTO: KLAUS JÄGER
Fotoutstillingen omhandler en litt annen bruk av Nordmarka midt i skiparadiset. FOTO: KLAUS JÄGER Foto: KLAUS JÄGER

Kaldt, vilt og vakkert

En multimediakunstner, en dansekunstner, et vinterlandskap og fri kunstnerisk utfoldelse. Resultatet ble fotoutstillingen «Snowhile» på Sørkedalen Landhandel.

SØRKEDALEN: – Vi traff hverandre på Månefisken Kulturverksted i 1991, helt i starten av Månefisken på Sagene ved Mølla. Vi arbeidet sammen på flere av de tidlige musikk og scene events med lys, lyd, bilde og bevegelse i miljøene rundt Månefisken tidlig på 90-tallet. Klaus mente hele tiden jeg burde bli danser og slik endte det også, sier Lyseng.

Location: Kobberhaughytta

Fotoutstillingen er basert på et «Dans for Kamera prosjekt» av «Lystproduksjoner» som består av kunstnerduoen Klaus Jäger og dansekunstneren Elizabeth Lyseng. Prosjektet hadde de begge hatt lyst til å utforske en stund, og en februardag i 2007 klaffet det. Det utvalgte stedet ble Kobberghaughytta.

– Eirin Kongshaug stod for styling av hår og sminke under opptakene med både videofilming og billedtagning. Jeg satt å varmet meg i badstue sammen med Kongshaug mellom opptaktsøktene. Så gikk jeg ut der Klaus stod klar med kameraene. Vi kjørte ganske mange sekvenser på denne måten mens solen sakte gikk dypere og dypere inn i solnedgang. Faktisk merket jeg ikke kulden så intenst. Adrenalinet ble raskt stimulert i den spektakulære settingen jeg befant meg i, sier Lyseng.

– Hvordan samarbeidet dere? Og kan du si litt om inspirasjonen bak fotografiene/positurene?

– For meg var dette en nordisk kvinnesak som berører noe med å utfordre kulden og trylle frem våren. Våryr? Er det ikke det det heter? Det var også stedet, bordene. Alt er annerledes i frost og vinter, men Elizabeth tinte opp området denne dagen, sier Jäger.

– Utfoldelse

Begge ønsker å gi en stor takk til Yngve og Mona på Kobberhaughytta som stilte badstue og annen komfort til deres disposisjon under opptaksdagene.

Jäger's fotografier har oppstått underveis og parallelt med danserens utfoldelse i det vakre vinterlandskapet på Kobberhaughytta i Nordmarka. Kunstnerne har arbeidet i en improvisert setting rundt kontrastene mellom naturen som hviler i vinterens miljø rett før solnedgangen, og danseren som forholder seg sommerlig og uanstrengt med naken hud i det kalde været.

– Noe mer

– Hva synes dere selv om utstillingen/fotografiene?

– Vi skjønte etter vi gjorde videoen at vi fikk noe mer som ikke er helt vanlig og begynte å like resultatene bedre og bedre etterhvert. Når Elizabeth kom med forespørselen om utstillingen i Sørkedalen, så satt jeg bare igang med videreutvikling til et større visningsformat. Bildene var i utgangspunktet ikke tenkt til større trykk, sier Jäger.

– Er det planer om flere slike prosjekter?

– Vi har et samarbeidsprosjekt med fotograf Morten Haug, der vi skal virkeliggjøre noen planer om å plasserer Elizabeth i noen dramatiske sjalusidramascener, syv bilder på syvsteder. Elizabeth arbeider i tillegg mot en danseforestilling, Marhaba!, der Klaus er invitert inn på scenografi og multimediakunst.Utstillingen står til 9. april.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere