Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kaller inn ungdom og foreldre til samtale

32 av ungdommene som ble pågrepet etter de voldelige opptøyene i Oslo sentrum kommer fra vårt distrikt. Fjorten av dem er under atten år og vil bli kalt inn til samtale med politiet og barnevernet.
32 av ungdommene som ble pågrepet etter de voldelige opptøyene i Oslo sentrum kommer fra vårt distrikt. Fjorten av dem er under atten år og vil bli kalt inn til samtale med politiet og barnevernet.
Politiet på Manglerud vil i løpet av uken innkalle fjorten barn med foreldre til bekymringssamtaler etter opptøyene i Oslo sentrum.

Gro Smedsrud forteller at forebyggende avdeling ved Manglerud politistasjon vil innkalle fjorten ungdommer med foreldre til bekymringssamtale i samarbeid med barnevernet.

MANGLERUD: I alt 32 av ungdommene som ble pågrepet i forbindelse med opptøyene etter demonstrasjonene kommer fra Manglerud politikrets.

Fjorten av dem er under atten år. Åtte av de fjorten er ukjente, mens seks av dem er kjent av politiet fra tidligere, blant annet for vinningsforbrytelser, legemsfornærmelse og trafikkforseelser.

Blant de fjorten er det kun gutter. Alle bortsett fra én har minoritetsbakgrunn, sier stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon.

Kobler inn barnevernet

Tolv av de fjorten ungdommene kommer fra Bydel Søndre Nordstrand, mens de to siste kommer fra Bydel Østensjø og Nordstrand. Den yngste er fjorten år.

Atten ungdommer over atten år vil trolig få forelegg for oppførselen sin under opptøyene.

Manglerud politistasjon har allerede hatt møter med Bydel Søndre Nordstrand og barnevernet for å legge en strategi for håndteringen av sakene.

Bekymringssamtaler

Gro Smedsrud forteller at det innad i Oslo politidistrikt diskuteres hvilke strafferammer som skal brukes etter opptøyene.

Ungdommene har i hovedsak gjort seg skyldige i legemsfornærmelse, skadeverk, ordensforstyrrelse og vold mot offentlig tjenestemann.

Vi diskuterer hva som er den riktigste måten å straffe disse på. Vi har dårlig erfaring med å gi ungdom under atten år forelegg, foreldrene betaler og ungdommen får ikke føle på straffen selv. Derfor kaller vi ungdommene og foreldrene inn til bekymringssamtaler sammen med barnevernet.

Brukt med hell før

Bekymringssamtaler er en arbeidsmetode som er utarbeidet av Bjørn Øvrum ved forebyggende avsnitt på Manglerud politistasjon. Metoden brukes nå av politiet i hele landet.

Vi har hatt gode erfaringer med bruk av disse tidligere, blant annet i forbindelse med nynazistmiljøet på Bøler, sier Smedsrud.

Oppsøker spenning

Politiet kjenner ikke til årsaken til at det som i utgangspunktet var fredelige demonstrasjoner utartet til gateopptøyer.

Vi vet ikke noe om årsaken. Det er farlig å synse om det og vi håper bekymringssamtalene vil gi oss noen svar. Noen av ungdommene kjenner vi fra før, de driver rundt, skulker skolen og oppsøker gjerne spenning. Det kan også være frustrasjoner som har bygd seg opp, sier Gro Smedsrud.

Ferdig i løpet av uka

Smedsrud vil ikke spekulere i om ungdommene er del av en gjeng.

Vi ser på dem som individer, og har ikke noe grunnlag for å si at de tilhører noen gruppe, sier hun.

Manglerudpolitiet har hatt en travel start på uka med kartlegging av hvilke ungdommer som har gjort hva, møter med bydelen og barnevernet og innkalling av ungdommer og foreldre. Likevel er det lagt en offensiv plan for gjennomføringen av bekymringssamtalene.

Vi skal være ferdig med alle bekymringssamtalene i løpet av uka, sier Gro Smedsrud.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!