Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kamera går på Nasjonalbiblioteket

Pål Bang- Hansen åpnet filmutstillingen «Kamera går». Foto Anne Marie Huck Quaye
Pål Bang- Hansen åpnet filmutstillingen «Kamera går». Foto Anne Marie Huck Quaye
– Det har vært laget mye dårlig norsk film, noen halvgode filmer, og noen lysglimt, sa Pål Bang-Hansen da han åpnet utstillingen på Nasjonalbiblioteket, «Kamera går!

Filmarkivar Bent Kvalvik og fagkoordinator Håvard Oppøyen sammen med Tancred (sønn av Tancred Ibsen) og Ellinor Ibsen.

 

 

SOLLI PLASS: – Jeg har alltid ønsket å si «kamera går», og endelig kan jeg det, sa nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein til den fremmøtte forsamlingen bestående av filmfolk, arkivarer og opptil flere filmanmeldere og filmfrelste under utstillingsåpningen torsdag ettermiddag.

I 2008 fikk Nasjonalbiblioteket ansvaret for filmarkivene som tidligere ble ivaretatt av Norsk Filminstitutt. I løpet av våren 2010 vil publikum få tilgang til samlingen i biblioteket. Den offisielle åpningen av utstillingen sto selveste filmguruen, anmelderen og filmfrelste, Pål Bang Hansen for.

Viktig dokumentasjon

– Her skal filmarven vår ligge i fremtiden, sa Bang-Hansen med noe vemod og irritasjon over at Filmens Hus sakte bygges ned, mens Litteraturhuset blomstrer. Han var likevel fornøyd over at filmmaterialet som dekker det meste av landets historie fra Kong Haakons ankomst til landet i 1905, helt til fjorårets filmer som Sara Johnsons «Upperdog», blir tilgjengelige for folket.

– De eneste to verdige norske filmene i fjor var «Upperdog» og «Nord», forteller Bang-Hansen Lokalavisen bestemt.

SE BILDER FRA UTSTILLINGEN HER

– Mye dårlig film

Bang-Hansen fortalte at det ikke alltid har stått så bra til med norsk film, og at det ofte er langt mellomde gode filmene.

– Det har vært laget veldig mye dårlig film, noen halvgode og noen lysglimt som vi er glade for, konstaterte han for forsamlingen. Det som er viktig er at film dokumenterer levesett, og historien, noe flere enn filmmannen vet å sette pris på.

Det ble musikalske glemte filmperler fremført av Bent Kvalvik og Kjetil Schander-Larsen til publikums store glede.

Film i 100 år

Selv om det selvfølgelig finnesmye mer materiale fra filmhistorien, har utstillingen som på beskjedent vis har tatt plass i en liten del av bilblioteket, tatt sikte på å få med seg bilder, film og annet materiale gjennom 100 år.

– Vi har samlet rundt 20 000 titler totalt, mye norske men også utenlandske filmer som har gått på kino i Norge, filmanmeldelser, reklame, plakater, og mye mer, sa fagkoordinator i filmarkivet, Håvard Oppøyen til forsamlingen. Så nå kan du få med deg hvor mange liv Jan Baalsrud hadde, hvor de har gjort av pølsemakeren, og finne klassiske filmreplikker som «Kan`ke du se å snurpe igjen smella di», på utstillingen som varer frem til 10. april.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!