*Nettavisen* Nyheter.

Kamp om kronene

Arbeiderpartiet fikk flertall for sine endringsforslag.

Debatten gikk heftig for seg da Bydel Alnas budsjett for 2009 skulle vedtas torsdag kveld.

Klikk på bildet for å forstørre.

Møtt med kald skulder: Frps Jan- Arne Frantzen, Grete Østhell og Nils-Petter Komperud fikk ikke gehør for sin storsatsing på sykehjemsplasser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Reddet Gran: SVs Baghi Taleb Ol Elm og Liv Haugen klarte ikke å redde fysioterapeutstillingen og ergoterapeutstillingen. Derimot hindret de kutt i Gran Åpen skole.

FURUSET: Salen var stappfull av innbyggere som var møtt fram for å si sin mening og følge den politiske debatten.

Arbeiderpartiet brukte ostehøvel-prinsippet på flere poster, og fikk som ventet igjennom sine forslag. SV ble også tatt noe i betrakning, men Frps forslag ble slaktet av de øvrige partiene.

Fanatisk motstander

Frp ønsket en sterkere prioritering av sykehjemsplasser og barnevern. Da måtte de i stedet kutte i postene til funksjonshemmede, barnehager, ungdom og kultur, helsestasjon og skolehelsetjeneste, Pedagogisk fagsenter og forebygging/rehabilitering. Dette fikk de ikke gjennomslag for.

Vi har gjort et bevisst valg om å prioritere de eldre, men vi konstaterer at vi står alene. Det er tøft, sa Jan-Arne Frantzen (Frp).

Da er det rart at dette ikke har kommet fram i budsjettmøtene, sa Knut Røli (Ap).

Dette er ikke riktig. Det er kjent at vi er svært eldrevennlige i våre prioriteringer. Og jeg har tidligere sagt at jeg er fanatisk motstander av å kutte her, sa Nils- Petter Komperud (Frp).

Ethvert parti vil satse på eldre. Men det handler om helhet og bredde. Dere legger fram et uforsvarlig forslag, og jeg er dypt uenig med dere, sa Røli.

Frp mente det var virkelighetsfjernt å tro at ostehøvelprinsippet ikke vil merkes.

Dessuten legger de inn en sjokkvirkning i eldreomsorgen. Vårt forslag kan virke drastisk, men man må prioritere, ellers blir det bare graut, sier Nils- Petter Komperud til Lokalavisen.

Vi har også tenkt på at vi stadig får flere eldre, sier Grete Østhell.

Beholder tilbud

SV ønsket blant annet å tilbakeføre en fysioterapeutstilling, og en ergoterapeutstilling, men ble nedstemt.

Vi baserer oss kraftig på at folk skal bo lenger hjemme. Da må vi også ha et apparat som gjør det mulig, sa Liv Haugen (SV).

Derimot fikk SV gjennomslag for å ikke inndra en 50 prosent stilling på Gran Åpen skole.

Venstre, Høyre og Frp fikk i sitt fellesforslag medhold i at Haugerudhallen skal ha like åpningstider som i 2008. De pekte på at også Furuset Forum blir skjermet for kutt.

Skyllebøtte til byrådet

Flere politikere benyttet også anledningen til å lange ut mot byrådets smålige bevilgninger. Både Arvid Berg-Hansen (Ap) og BU-leder Knut Røli (Ap) poengterte at byrådet hadde sløst 1,5 milliarder kroner i budsjettoverskridelser og skandaler.

Børge Ingvaldsens (H) utspill om at regjeringen ikke prioriterte Oslo nok i forhold til andre kommuner, fikk Røli til å se rødt.

Kanskje vi skulle flyttet hovedstaden eller Stortinget, så kanskje det ville blitt orden på det da? tordnet Røli.

Fornøyd med prosessen

Arbeiderpartiets Arvid Berg-Hansen var fornøyd etter møtet.

De som trenger hjelp, skal få det. Jeg er overbevist om at vi har gjort de rette valgene innenfor den rammen vi har, sa han.

Bydelsdirektør Erik Kjeldstadli og hans administrasjon fikk skamros av samtlige partier. Alle poengterte at budsjettprosessen hadde vært svært god. Bydelsdirektøren selv var også fornøyd med resultatet.

Dette har vært den beste budsjettprosessen i Bydel Alnas historie. Vi har kommet fram til forsvarlige løsninger, selv om noen vil oppleve at det må komme uheldige løsninger på bordet, sa Kjeldstadli.

Han varslet imidlertid at kuttene vil bli enda vanskeligere å takle i 2010-budsjettet..

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.