RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kamp om målinger


Dette er boksene Gammadata benytter seg av. Foto: Gammadata
Dette er boksene Gammadata benytter seg av. Foto: Gammadata
Flere selskaper sender nå ut tilbud om radonmåling av boliger. Men Helse- og velferdsetaten kan bare registrere målinger fra Gammadata.

OSLO: Etter at Lokalavisen Groruddalen skrev om Helse- og velferdsetatens radon-prosjekt, er det kommet meldinger om at flere selskaper nå sender ut tilbud om radonmåling.

Avdelingsingeniør i Helse- og velferdsetaten Gunlaug Engen er klar over tilfellene.

Tror du dette er et bevisst forsøk på å utnytte kommunens satsning?

Det er mange firmaer i markedet, og dette er et naturlig tidspunkt å sende ut tilbud. Vi og Gammadata kjører vår kampanje uansett, sier hun.

Har startet utsendelsen

Kommunen får bare tilgang til målinger utført av Gammadata, som er det selskapet de samarbeider med.

Vi har hatt en tilbudsinnhenting og skaffet et godt tilbud fra Gammadata. De tilfredsstiller kvalitetskriteriene vi har satt, og er billigst ut fra pris, sier Engen.

I samarbeid med Gammadata startet Helse- og velferdsetaten utsendelsen av tilbudet til alle radonutsatte husstander i Oslo i forrige uke. Utsendelsen fortsetter i tiden framover.

Det er viktig for oss at folk måler radon. I brevet som blir sendt ut vil det være en svarslipp som kan aktiveres elektronisk, eller man kan sende svarslippen i posten. Hvis man ikke vil vente på brevet i posten, kan man gå inn på www.hev.oslo.kommune.no og bestille radonmåling allerede i dag, sier Engen.

Avisens lesere har påpekt at kommunen allerede har oversikt over områder hvor det ikke forekommer radon. Dette avkrefter Engen.

Ut i fra den informasjonen vi sitter med, har vi ikke grunnlag for å si at noen områder er radon-frie. Men folk har selvfølgelig alltid hatt anledning til å bestille målinger uavhengig av oss, sier Engen.

Vinteren 2000/2001 ble det gjennomført en kartlegging av radon i fire av Oslos bydeler. Men denne omfattet kun få husstander, og gir derfor ingen fullstendig oversikt.

13 prosent over grensa

Uansett hadde 13 prosent av husstandene som ble målt en radonkonsentrasjon som var høyere enn anbefalt tiltaksnivå. Den gang satte Staten av 60 millioner kroner til gjennomføring av radontiltak i hele landet. Det er ikke satt av midler til radonmåling nå. Derfor må de enkelte huseierne selv betale for målingene.

Et det riktig at huseierne selv må betale for en kartlegging som kommunen er pålagt å utføre?

Alle norske kommuner er pålagt etter loven å ha oversikt over alt i miljøet som kan påvirke folks helse. Radon har hatt fokus i samfunnet den siste tiden, og derfor gjennomfører vi denne kampanjen nå. Jeg skjønner problemstillingen, og vi skulle selvsagt ønske at dette kunne gjøres gratis. Men vi har forhandlet fram et godt tilbud som vi tror de fleste vil ha råd til, sier Gunlaug Engen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere