RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Marte Andrine, Lars Lismoen, Hannah Torres Lærum og Hedda Borgvin Christensen spiller engler i «Hvorfor er de så sinte?» på MS Innvik til helga. FOTO: NILS SKUMSVOLL
Marte Andrine, Lars Lismoen, Hannah Torres Lærum og Hedda Borgvin Christensen spiller engler i «Hvorfor er de så sinte?» på MS Innvik til helga. FOTO: NILS SKUMSVOLL

Kampen om Kampen

Både engler, soldater og fabrikkarbeidere dukker opp på scenen i Kampen barne- teaters oppsetning om Onsum-slaget til helga.

KAMPEN: I 1878 stod det såkalte Onsum-slaget mellom fabrikkarbeidere, politi og soldater på Kampen og Galgeberg. Til helga forteller det lokale barneteateret historien fra scenen.

Magiske øyeblikk

Kampen Barneteater ble i 2007 valgt ut til å være et av "100 magiske øyeblikk" i forbindelse med nedtellingen til åpningen av det nye operabygget i Bjørvika 12. april 2008. I den anledning har de fått skrevet et nytt historisk skuespill, "Hvorfor er de så sinte?" med handling fra de dramatiske dagene som i historiebøkene altså har fått navnet Onsum-slaget.
Handlingen er sett med barneøyne og følger en søskenflokk og deres venner fra det trangbodde leilighetskomplekset "Familiekroken" på Kampen. Vi møter også de litt "finere" barna, som er nieser til eieren av Christiania Spikerverk, Oluf Onsum, som ga navn til arbeidskonflikten. Konflikten eskalerte i sammenstøt mellom arbeidere, politi og soldater på Galgeberg og Kampen i Gamle Oslo.

Englebarn

Østkantavisa møtte fire unge skuespillere med premierenerver.
Vi skal ikke si så mye da, men vi skal danse og synge ganske mye, forteller Lars Lismoen, som sammen med Marte Andrine, Hannah Torres Lærum og Hedda Borgvin Christensen spiller engler i stykket.
Var det engler med i Onsum-slaget?
Nei, vi er ikke med å slåss, men vi spiller de fattige barna som har mistet livet i området tidligere. De har blitt til engler, forteller Marte Andrine alvorlig. De er alle mer enn klar over at det var vanskelige kår for mange av dem som bodde på Kampen og Vålerenga for godt over hundre år siden. "Englene" gleder seg til premieren på lørdag.
Vi har hatt mange prøver, forteller Hannah.
Ikke så veldig mange akkurat da, retter Hedda.
Jeg tror egentlig det kommer til å bli veldig spennende jeg, avslutter Lars, før de fire må øve videre på sangtekster og riktige dansetrinn.

Lokale bidragsytere

Dramatiker Bernt Kristian Børresen har skrevet skuespillet og alle sangene. Han har allsidig bakgrunn som dramatiker blant annet som forfatter av drama for TV og ulike historiske spill, som Bærums Verks-spillene. Skuespiller og regissør Saila Hyttinen har iscenesatt stykket med assistanse fra skuespiller Miriam Sogn. Lokale krefter som Oslo Janitsjarkorps, Kampen skolekor, samt elever fra Foss videregående skole har bidratt med musikk til bruk i forestillingene, mens musiker og dirigent for Kampen skoles musikkorps, Pål Rullestad, har arrangert musikken. Alle skuespillerne er barn i alderen 7 - 14 år fra Kampen Barneteater.

Forestillinger:
Lørdag 5. april kl. 16.00
Søndag 6. april kl. 16.00

Sted: Teaterbåten M/S Innvik

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere