*Nettavisen* Nyheter.

Kampen om Maridalen

Kjæresteparet Jon Ogmundsson og Marit, som spilles av Morten Svartveit og Hedda Sandvig. Jon har vært på Brekke og fått et ublidt møte med pesten. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Maridalsspillet speiler både norsk historie og kampen for Maridalens eksistens på 1970-tallet, mener spillets "redningsmann", Ola Elvestuen, som åpnet 2010-varianten i perfekt spill-vær.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ogmund Sveinsson (Karl Sundby) har hisset på seg futen Knut Rask (Ronny Fagereng, t.h) og fått øynene stukket ut. Presten Sira Lars (Erik Hivju, t.v.) kommer til unsetning. Bak knekten spilt av Tor Keilen. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Klikk på bildet for å forstørre.

Fra tablåene i forkant av forestillingen. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Klikk på bildet for å forstørre.

Også i år kommer døden snikende i Maridalen. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Klikk på bildet for å forstørre.

Ola Elvestuen (V), spill-leder Stine Frøystadvåg og regissør Bjørn Sæter. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

MARIDALEN: Det er 36 år siden Carl Fr. Engelstads ”Svartedauen” ble fremført ved kirkeruinene i Maridalen for første gang. På en tid da dalens eksistens nok en gang var truet. Det var ikke lenger 1350-tallets byllepest som kunne legge St. Margarethas dal øde, men Oslo kommunes strenge regime knyttet til drikkevannet.

- Spillet ble en del av Maridalens kamp mot det, sier Elvestuen.

SE BILDER FRA PREMIEREN. KLIKK HER!

Gjenoppsto etter ti år

Men i 1993 ble det stille på kirkevollen.

- I 2002 hadde spillet vært nede i ti år. Men så var det en initiativtaker i Oslo kommune som ønsket at spillet skulle gjenoppstå, og det kom et beløp. Et nytt spillstyre kom på plass, og Maridalsspillet har blitt holdt hvert år siden 2003, sier styreleder Stine Frøystadvåg.

Initiativtakeren hun snakker om var nettopp Ola Elvestuen, Venstre-politiker og leder i bystyrets byutviklingskomité.

- Maridalsspillet viser Oslos dramatiske historie fra 1350-tallet, da kirken her allerede var 100 år gammel. Spillet handler om frihet – frihet til kjærlighet og frihet fra øvrigheten. Samtidig ble spillet en del av kampen for Maridalen på 1970-tallet. Fra kommunens side i 2003 var Maridalsspillet en viktig del av helhetsutviklingen av dalen, ønsket om en levende dal, og videreføring av et av Norges kanskje best bevarte kulturlandskaper fra middelalderen.

- Selv om kirken ikke var stor, står vi på mange måter i en katedral av et landskap, sa Elvestuen i sin åpningstale.

LES MER OM KIRKERUINENS HISTORIE HER

Regnvær

Tunge, kullsvarte skyer hang tungt over Maridalsvannet, og lett regn dusket fra himmelen før premieren fredag kveld.

- For publikums del hadde jeg ønsket en fin sommerkveld. Men for stykkets del er dette helt perfekt. ”Svartedauen” blir ekstra vakker med regn. Dette været fremhever stemningen, sier en smilende Bjørn Sæter.

LES OGSÅ: Svartedauen rett på kirkevollen

Teater for sjelen

For andre år på rad står han for regien på det historiske spelet. Sæter kommer rett fra en av Norges største utendørsoppsetninger, nemlig ”Kaptein Sabeltann” i Kristiansand, som han er fast regissør for.

- Kaptein Sabeltann er rock`n’roll for ungene. Maridalsspillet er for sjelen. Oppsetningene befinner seg i hver sin ende av skalaen, og jeg er glad for å ha fått muligheten til å gjøre dette for andre gang, sier han.

Sterkere relasjoner

Karl Sundby, som i år fyller rollen som den fortvilte bonden Ogmund Sveinson, spiller som et fyrverkeri. Presten Sira Lars, i Erik Hivjus skikkelse, bærer rollen med ro og stor verdighet, men fremstår muligens sterkere i sitt forsvar for bøndene, mot rikets kansler Arne Aslaksson (Fred Borg) og futen Knut Rask (Ronny Fagereng, begge har spilt sine respektive roller i flere oppsetnigner) enn tidligere.

- Vi har valgt å vise litt andre sider av blant annet presten i år. Men også når det gjelder Knut Rask og Arne Aslaksson ser vi på figurene med litt andre øyne. Med det har vi forsterket stykkets tema; konflikten mellom bøndene i Maridalen og Norges rike kansler, sier Sæter.

SE BILDER FRA PREMIEREN. KLIKK HER!

Stiller flere spørsmål

Også det unge kjæresteparet Jon Ogmundsson og hans søskenbarn Marit, som i år spilles av Morten Svartveit og Hedda Sandvig, har utviklet seg.

- Vi har rukket å stille en del flere spørsmål om rollepersonene i år, og fått gå dypere inn i relasjonen mellom dem. Fremheve det fine i det dramatiske, sier Sandvig.

Om lag 150 mennesker bidrar i årets Maridalsspill, og er et stort samarbeid mellom profesjonelle og amatører. Forestillingen spilles hver kveld kl. 21.00, med tablåer i skogen fra kl. 20.00. Les mer på Maridalsspillets nettsider.

SE FLERE BILDER FRA PREMIEREN. KLIKK HER!


LES OM NORDRE AKER BUDSTIKKES OMTALE AV TIDLIGERE OPPSETNINGER:

2009, 2008

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.