RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kampkunst i fem år

De fleste forbinder vel kamp med krig og slåssing. Men ikke på Mudo-instituttet. Der har de i fem år lært bort kamp som en kunstform, gjennom den koreanske kampsporten Taekwondo.

Tveita: På koreansk betyr nemlig Mudo kampkunst. Og etter å ha tatt sporten i nærmere øyesyn ser det også mer ut som kunst enn kamp. Stiliserte bevegelser etter koreansk kommando fra en leder er mer estetisk enn voldelig. Likevel kan det gå brutalt for seg i den så kalte sparringen. Det er den olympiske delen av Taekwondo, der to deltakere går i kamp mot hverandre. På tross av dette er det en sport med relativt lav skaderisiko. Kanskje heller det motsatte.

Større selvtillit

Taekwondo har nemlig ikke bare fysisk styrke som målsetting. Det er en selvforsvarstrening, som har eksistert i flere tusen år, og hovedformålet med treningen er beherskelse av kropp og sinn. Lørdag feiret Mudo Tveita sitt fem-årsjubileum, med åpent hus. Publikum fikk se både kombinasjoner som fokuserer på kroppsbeherskelse, men også såkalt sparring, det vil si en tokamp i selvforsvar. Nettopp fordi det også går på beherskelse av sinnet, vil deltakerne oppnå større grad av selvinnsikt og dermed også høyere selvtillit.
Kanskje ikke så dumt for dagens unge i et samfunn preget av stadig mer press?

Alle aldre

Riktignok er både smidighet og fysisk styrke en fordel for å beherske taekwondo, men på Mudo finnes det klasser for alle aldre, også for de aller minste.
De yngste deltakerne på oppvisningsshowet lørdag var fem år, mens de eldste trener på landslagsnivå. Publikumsoppmøtet kunne nok vært bedre lørdag; arrangementet var tross alt lagt til skolens høstferie, men de som kom ble tydelig imponerte av hva de så. Da Lokalavisen Groruddalen dro fra stedet ble det skrevet nye treningsavtaler så blekket sprutet, og nyvervede kampkunstnere gikk stolte hjem med drakt, belte og et håp om bedre beherskelse av kropp og sinn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere