RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik tenker NCC at deres snøsmeltingsanlegg skal se ut.
Slik tenker NCC at deres snøsmeltingsanlegg skal se ut.

Kan bety slutten på snødeponiene

Jakten på snødeponier i Oslo fortsetter. Men NCC sitter på en mulig løsning på problemet.

OSLO: I lange tider har byrådet i Oslo lett febrilsk etter snødeponier i byen, tidligere år har de også vært tvunget til å anlegge midlertidige deponier, noe som har skapt furore blant beboere. NCC kan ha løsningen. Ett snøsmeltingsanlegg.

– Å finne et alternativ til snødeponier er bakgrunnen for planene, forklarer mannen bak snøsmeltingsanlegget, sjefingeniør Terje Myrhaug.

LES OGSÅ: Byråden spent på snøsmelting

Gjenbruk og vask

Det planlagte anlegget fungerer slik at lastebiler kommer med snø og lemper dette oppi anlegget. Snøen blir smeltet og vannet går da gjennom en omfattende renseprosess, og det rene vannet slippes ut i sjøen.

– Strøsand og grus går, etter vasking, til lager for senere gjenbruk. Grove ting tas ut før rensingen starter. Trevirke går til forbrenning. Oljer og plast går også til gjenbruk. Sykler, handlevogner og slikt går til skraphandler, sier Myrhaug, som legger til at anlegget henter energi fra tilgjengelig lavenergikilde, som sjøvann, industrielt spillvann eller avløpsvann.

LES OGSÅ: – Deponiet etterlater seg dritt og lort

Dumpet i sjøen

I fjor ble snøen dumpet i sjøen som en midlertidig løsning. Noe som både var vanlig og lov tidligere, ifølge Myrhaug.

– Ulempen var jo at sjøbunnen ble grunnere på grunn av sand og grus som var i snøen. Forurensing spredde seg på bunnen og tilgjengeligheten for båttrafikken ble også problematisk. Til slutt fikk Havnevesenet i oppdrag om å rydde opp i problemene., sier han.

Flere små snødeponier ble etablert, blant annet giganthaugen på Rommen. Beboerne reagerte på forurensingen dette kom til å medføre, og det at skitten snø rant rett ut i Alnaelva.

– Litt fysikk måtte til

Så hvordan kom Myrhaug på ideen til snøsmeltingsanlegget? Miljøaspektet var et av NCCs viktigste områder å se på, og et av hovedmålene er å redusere forurensingen skitten snø medfører, redusere tungtransporten som må frakte snøen, og til syvende og sist, redusere kostnadene.

– Spørsmålet for meg var om det gikk an å finne en metode å utføre dette raskere på og uten å forurense sjøbunnen. Siden min jobb blant annet er å finne nye måter å anvende kjent teknikk på var det bare litt fysikk som skulle til for at ideen var der, forteller han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere