RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan bli en tøff høst

Det har i mange år vært tøft å komme seg ut i boligmarkedet i Oslo for førstegangsetablere. Inngangsbilletten har vært høy og dessuten stigende for hvert år. Erfaringene har vært at selv om det har vært dyrt å kjøpe, har det vært dyrere å vente. Prisene har jo bare gått en vei. Kravene til boligstandard er også større nå enn tidligere, og det er vel mer enn en boligkjøper som heller har tøyd strikken litt ekstra på egne grenser for kjøpsbeløp, fremfor å jenke kravene til størrelse og standard på boligen. Boliglån har jo vært veldig billige.

Nå har trenden snudd. Boligprisene har flatet ut eller gått ned, boliger blir stående "til salgs" i ukevis og renten har økt formidabelt gjennom en rekke påslag de siste par årene. For den enkelte husholdning kan det dreie seg om flere tusen kroner ekstra i renteutgifter.

Og som om ikke dette var nok, har svært mange latt seg lokke til å kjøpe sin første leilighet med lavt innskudd og høy fellesgjeld i borettslag. Fellesgjelden er for å si det forsiktig underkommunisert til mange boligkjøpere. Så kan en selvsagt innvende at en har seg selv å takke hvis en ikke setter seg inn i hva fellesgjeld betyr før en gjør sitt livs viktigste kjøp. Men det er dessverre ikke alle unge boligkjøpere som har forstått dette, og mange har kanskje også valgt å lukke øynene for det.

De som lot det stå til, står nå med både egen gjeld og andel av felles gjeld som de sliter tungt med å betale etterhvert som rentene stiger. Her har både profesjonelle boligmeglere og banker sin del av ansvaret, Fellesgjeld har ikke vært oppgitt som del av kjøpesummen i annonser, og det finnes banker som holdt fellesgjelden utenfor når de vurderte om en boligkjøper skulle få lån.

Problemet nå er at de som ønsker å komme seg ut av gjeldsklemma, sliter med å få den prisen de selv ga for boligen, hvis de selge. Rentene ser ut til å gå videre opp, og selv om arbeidsmarkedet ser bra ut på statistikkene, er det ikke like lett for alle. Det kan bli en tøff høst for mange, og det er å håpe at banker og politikere tar utfordringen seriøst. Vi ønsker oss ikke tilbake til tiden med alle gjeldsofrene som Norge opplevde for 20 år siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere