*Nettavisen* Nyheter.

Kan bli tvunget til å flytte

Flere beboere, som har bodd i River'n i generasjoner, risikerer nå å måtte flytte. BRAATEN

Beboere i den så kalte River'n på Sagene kan bli tvunget til å flytte, etter at en lovendring gjør at husleia på de regulerte boligene heves.

SAGENE: De 15 gårdene mellom Stockfleths gate og Uelands gate, som på folkemunne heter River'n, består av rundt 500 leiligheter, hvor flesteparten er husleieregulerte. Gårdene er tegnet av arkitekt Rivertz, og var i utgangspunktet boliger for arbeiderklassen på Sagene.

Mange beboere i gårdene har bodd her hele livet - i flere generasjoner, men nå risikerer de altså å måtte flytte, fordi husleia blir for høy.

Segregering

Stortinget vedtok i 1999 at lov om husleieregulering skulle oppheves over en periode på 10 år. I denne perioden skulle husleia gradvis økes, slik at den ved utgangen av 2009 skal ligge på et tilnærmet markedsnivå.

Imidlertid har dette slått veldig feil ut for beboerne i River'n.

Det er ikke det at vi ikke er villig til å betale. Vi vil gjerne betale, men det har ikke blitt tatt hensyn til de utbedringene vi allerede har betalt for, sier beboer Merethe Hannestad, som også legger vekt på at markedet har forandret seg mye siden lovendringen ble vedtatt.

Markedet har forandret seg i favør utleier, sier hun, og legger til at hun frykter en segregering av boligmarkedet på Sagene.

Vi har selv stått for alle utbedringer her, både indre og ytre, og mange av oss har bodd her i generasjoner. Dette var boliger for arbeiderklassen, men med de prisene vi forespeiles nå er det mange som ikke har råd til å bo her. Det er bare de med bra utdannelse og jobber som får råd til å bo her, sier Hannestad.

Får støtte

Beboerne får støtte fra Leieboerforeningen, som ber om snarlig handling, slik at beboerne skal slippe å bli tvangsflyttet fra boligene sine.

Vi mener de som bor der, særlig eldre og de som har dårlig råd må få bo der så lenge som nødvendig, til pris de kan leve med. Vi liker ikke at man er med på å klientifisere beboerne. Vi mener at man burde snu hele systemet, og for eksempel fryse husleien på 2007-nivå, sier daglig leder i Leieboerforening, Lars Aasen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.