*Nettavisen* Nyheter.

Kan brenne inne på grunn av sikkerhetslås

Sikkerhetslås med innvendig nøkkel. Foto: Foto: Per Chr. Tellefsen, Hytteliv

Enkelte sikkerhetslåser kan by på problemer om det brenner hjemme og familien må evakuere. Nå ber brannvesenet om at sikkerhetslåsene fjernes.

OSLO: Brann- og redningsetaten (OBRE) har opplevd at enkelte ikke kommer seg ut av brennende leiligheter på grunn av sikkerhetslåser som kun kan åpnes med nøkkel fra innsiden.

Nå ber OBRE om at disse skiftes ut.

LES OGSÅ: – Du står ikke med sneipen over gasslekkasjen

Klarte ikke rømme

Det er Brannevalueringsgruppa som kommer med anbefalingen. Bakgrunnen er at brannvesenet har sett at personer ikke har klart å evakuere fordi de ikke har fått opp sikkerhetslåsen.

I to av boligbrannene i 2014 har personer vært nær ved å omkomme.

LES OGSÅ: I disse gårdene sprer branner seg i rekordfart

I begge disse tilfellene var beboerne inne i den leiligheten hvor brannen startet. De har forsøkt å komme seg ut av leiligheten for å rømme via trapperommet, uten å klare det. Rett og slett fordi nøkkelen ikke sto i sikkerhettslåsen. I 2013 omkom en person på grunn av dette.

Brudd på forskrift

I en pressemelding beskriver OBRE at man ved rømning i røykfylt miljø ofte ikke finner den raskeste veien mot en utgangen eller nøkler for å åpne utgangsdører.

I en uoversiktlig og stressende situasjon, og under påvirkning av røyken, kan forvirringen bli et faktum. Og det er nettopp disse grunnene som har gjort at beboerne ikke har klart å rømme ut til trapperommet.

LES OGSÅ: Farlig mangel på røykdykkere i Oslo

OBRE ber nå om at alle sikkerhetslåser som kun kan åpnes innenfra med nøkler, skiftes, og opplyser samtidig om at slike sikkerhetslåser er brudd på både brannforebyggende- og byggtekniske forskrifter som sier at dør til rømningsvei skal være lett å åpne uten bruk av nøkkel.

ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Da trikken krasjet fløy den eldre mannen igjennom midtgangen

Nytt tennisanlegg på Midtstuen

Hele landet sender russekort til Oliver (8)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.