*Nettavisen* Nyheter.

–Kan et menneske kalles ulovlig?

Kunstner Andrea Lange foran verket «Pay Attention Motherfuckers»i Ruseløkkeveien.

Spørsmålet stilles av kunstner Andrea Lange, som viser hardhjertede sider av virkeligheten på Stenersenmuseet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Passasjerene kan hverken bevege seg ut eller inn av flyet, i verket «Unfinished Journey».FOTO: Andrea Lange

MUNKEDAMSVEIEN: – Kunsteriske ytringer bør berøre sin samtid, sier utstillingsaktuelle Andrea Lange, som bruker virkemidler fra politisk aktivisme i sin utstilling "Riturnella".

Drømmer blir mareritt

Utstillingstittelen er hentet fra en italiensk folkevise, som omhandler emigranters drøm om en bedre virkelighet.

Det står i sterk kontrast til virkeligheten vi presenteres for i gallerirommet.

Gjennom fotografier, video og installasjoner presenterer hun de iboende konsekvensene av vår tids europeiske og norske asyl- og flyktningpolitikk, som blant annet føres frem av Berlusconis Italia.

– Jeg peker spesielt på Italias opplagt rasistiske politikk, den viser en generell Europeisk tendens og det er dette norsk flyktningepolitikk skal "normaliseres" mot, sier Lange.

Gjeninnfører raselover

Hun står ved siden av fotografiet "Unfinished Journey", som viser passasjerer i en flykabin, men Lange har fjernet selve midtgangen og ingen kan bevege seg hverken inn eller ut.

I et annet rom ligger det en bunke pamfletter med tittel "Mot gjeninnføringen av raselover i Europa". Den inneholder et opprop mot "sikkerhets dekretet" som ble vedtatt av det italienske parlamentet i fjor.

Oppropet er blant annet signert av den verdensberømte dramatikeren Dario Fo.

Lovendringen åpner blant annet for at innvandrere uten statsborgerskap kan bli fratatt ungene sine, og forbyr ekteskap mellom italienere og såkalt illegale flyktninger.

– Å definere et menneske som ulovlig gjøres i politikken. Men hvem kan med rette kalle et menneske ulovlig? Begrepet må gjennomtenkes i et historisk og filosofisk perspektiv, sier Lange i det vi entrer museets innerste rom.

Ut av museet

Bak henne henger verket "Pay Attention Motherfuckers", som bærer nettopp budskapet "No one is illegal".

På gulvet ligger en bunke silketrykk med samme tekst, som de besøkende kan ta med seg.

– Når en og en tar med seg plakaten og henger den opp på nye steder, deltar de slik i en kollektiv handling, sier hun.

I utstillingsteksten peker Anders Eiebakke på hvordan Lange, ved å benytte overnevnte grep, bringer gateaktivisme inn i museet. Samtidig tar hun kunsten ut av museet, tilbake til nettopp gaten.

Plakaten vil nemlig stilles ut i flere reklamemontere i byen, samt bli vist på skjermer i ankomst- og avgangshallene på Gardermoen.

I det vi forlater museet, og går opp trappen i retning Ruseløkkveien, blir vi nok en gang møtt av det kraftfulle slagordet. Denne gang i et av gatens reklamemonter.

"Riturnella" står til og med 14.mars, og blir vist sammen med Marianne Heiers parallelle utstilling "Jamais - Toujours".

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag