RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan få mistillit mot seg

Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel dropper å legge frem en sak om forskuttering av E6-lokket gjennom Groruddalen. Avtalebrudd, freser Rune Gerhardsen (Ap).

GRORUDDALEN: Gruppelederen i Oslo Arbeiderparti varsler at det kan bli aktuelt å fremme enda et nytt mistillitsforslag mot samferdselsbyråd Peter N. Myhre (Frp). Gerhardsen er fortørnet over at byrådet bryter avtalen om å legge frem en sak om E6-lokk før utgangen av året. Forskuttering av miljølokket var en viktig del av kompromisset om terminal på Nyland Syd. Vi kommer ikke til å legge frem en slik sak, bekrefter byrådssekretær Lene D. B. Langemyhr.

Avtalebrudd fra byrådet

Arbeiderpartiet har sendt purrebrev til byrådet med spørsmål om hvorfor E6-lokket enda ikke er lagt frem. Det er gått et halvt år siden det dramatiske bystyremøtet om Nyland Syd. Et enstemmig bystyre gikk inn for Ap sitt kompromiss hvor forskuttering av miljølokket var en forutsetning for å si ja til terminalen. Den tverrpolitiske avtalen var at byrådet innen utgangen av 2006 skulle ta initiativ til å forskuttere bygging av E6-lokket. Prosjektet ligger inne med 1 milliard i Oslopakke 3 i perioden 2018-2027. En fremskynding vil innebære at spaden kan stikkes i jorda en gang før 2010. Byrådet fikk oppdraget med å legge frem saken, men foreløpig har det vært stilt fra den kanten.
Foreløpig har jeg ikke sett sporene av det, sa Rune Gerhardsen til Lokalavisen Groruddalen mandag.
Byrådssekretær for samferdselsbyråd Peter N. Myhre, Lene D. B. Langemyhr, avviser at de har tenkt å legge frem en egen sak om forskuttering av E6-lokket.
Nå har vi lagt frem E6 i Groruddalen gjennom Oslopakke 3 og den ligger på regjeringsplan. Det er opp til regjeringen nå. Vi får håpe at Stortinget vedtar den, svarer hun.
Men dere skulle legge frem en sak om forskutttering av E6-lokket innen utgangen av året?
Det kjenner jeg ikke noe til, svarer byrådssekretæren.
Rune Gerhardsen er sjokkert over "svaret". Han kaller det "helt på jordet" og et avtalebrudd i forhold til det som ble vedtatt på bystyrets junimøte.
I tilknytning til vedtaket om Nyland syd, satte vi noen vilkår. Innen årets utgang skulle det settes igang et arbeid med planlegging og forskuttering av E6-lokket. Nå går de bort fra bystyrets vedtak. Ap har stilt spørsmål om det samme i et brev til byrådet. Da bryter de faktisk en viktig forutsetning i vedtaket om Nyland syd, sier Gerhardsen.

Mistillit?

Ap sin gruppeleder synes saken er meget alvorlig.
Jeg begynner å bli lei av at byrådet kun følger opp de bystyrevedtakene de liker, sier han.
Byrådsavdelingen sier at den ikke kjenner til saken om forskuttering av E6-lokket?
Jeg blir sjokkert av at byrådet ikke kjenner til et bystyrevedtak. De har en soleklar forpliktelse til å følge dette opp, sier han.
Peter N. Myhre var nylig i hardt vær på grunn av kaoset på T-banen. Rune Gerhardsen varsler at det igjen kan være aktuelt med mistillitsforslag.
Hvis byrådet med viten og vilje lar være å følge opp et bystyrevedtak så kan det ligge nye mistillitsforslag og vente, sier gruppelederen.
Nyland Syd var en meget følelsesladet sak i Groruddalen. Rune Gerhardsen ble beskyldt for kynisk spill da han sikret flertall for terminalvedtaket. Ap-veteranen sørget samtidig for noen "godbiter" i form av viktige miljøtiltak. Et fremskyndet E6-lokk var et av dem. Frp, H, SV og Ap støttet denne pakkeløsningen.
Jeg var glad for kompromisset som vi inngikk om Nyland Syd. Vi mente at terminalen var klok politikk, samtidig som vi fikk løst endel andre samferdselsoppgaver, sier Rune.
Forskuttering av E6-lokket var en forutsetning for Nyland Syd. Når man inngår avtale i en vanskelig sak, går det ikke an å si at man synes det er fint å få støtte for sine egne krav, og samtidig blåse i andres, sier en sjokkert Gerhardsen til Lokalavisen Groruddalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere