RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan få synet tilbake for 250 kroner


COVERGIRL: Eirin Frøyland sammen med fotograf Morten Krogvold som har portrettert henne. Foto: Anne Marie HUck Quaye
COVERGIRL: Eirin Frøyland sammen med fotograf Morten Krogvold som har portrettert henne. Foto: Anne Marie HUck Quaye Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye
– Jeg er heldig som er blind i Norge, sier Eirin Frøyland, som hjelper andre unødvendige blinde i hele verden til å få synet tilbake.

OSLO: - Jeg ble blind etter at jeg fikk en betennelse på øyet etter en lungetransplantasjon for fem år siden, sier Eirin Frøyland (26) til dittoslo.no.

Hun er sammen med Anders Tveit og Truls Marius Storm-Jansen blitt portrettert av selveste Morten Krogvold for Norges Blindeforbunds nyeste kampanje.

Det er i fotografens atelier at ICare nyeste solidaritetsaksjon for verdens blinde og svaksynte ble lansert onsdag.

Les også: Snart helt ny ungdomsskole på Ullevål

For 250 kroner

Med kunstnere som Nico Widerberg, klesdesigner Nina Skarra og smykkedesigner Celine Engelstads produkter oppfordres folket til å kjøpe en gave som varmer.

Det være seg en lommebok, et kashmirskjerf eller litt vakker julepynt. For bare 250 kroner kan en øyeoperasjon gi synet tilbake for et menneske.

Norges Blindeforbund har øyeklinikker i flere land, blant Nepal og Mosambik.

– Du får kanskje et dårlig glass hvitvin og et rekesmørbrød for 250 kroner på Aker Brygge, sier Morten Krogvold, som oppfordrer folk til å være generøse.

Han synes selv det var fantastiske modeller å jobbe med, og har hatt som mål å gjøre det så enkelt og stilrent som mulig.- og resultatet er vakkert.

Mørkt i blitzregnet

– Kjenner du blitzen, spør Krogvold Erin, som svarer at det gjør hun ikke.

Sammen med førerhunden Atlas står hun foran et portrett av seg selv mens flere fotografer dokumenterer det hele. For 250 kroner kan man bidra til at en enkel øyeoperasjon blir gjennomført, og at et menneske får synet sitt tilbake.

– Det er jo helt absurd, sier Eirin, som ikke kunne la være å engasjere seg i kampanjen.

Hun har selv avfunnet seg med at hun ikke vil kunne se igjen, men synes det er viktig å ta på seg ansvaret for å hjelpe andre unødvendige blinde verden over.

I dag er 32 millioner mennesker unødvendig blinde i verden, som betyr at man ved å få tilgang på enkel behandling kunne unngått å miste synet, eller at man kan få synet tilbake.

– Det er 285 millioner blinde og svaksynte i verden, og ca. 80 prosent av disse bor i utviklingsland, sier en engasjert Arnt Holte, assisterende generalsekretær i Norsk blindeforbund og president for Verdens blindeunion.

Han forteller videre om hvordan blindhet og synshemminger hardest rammer fattige, og fører med seg at man raskt havner aller nederst på rangstigen i lokalsasmfunnet.
– Det kan være lite som skal til. Det å få en hvit stokk og lære seg å gå til brønnen for å hente vann, sier Holte om enkle hjelpemidler i tillegg til øyeoperasjoner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere