RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan miste badet på grunn av fasade

Beboerne i Maridalsveien 205 har dusj og do på gangen. En etterlengtet utbygging kan gå i vasken fordi byantikvaren vil bevare fasaden.

BJØLSEN: Byantikvaren sier nei uten å si nei. Det er frustrerende, sier Oddbjørn Hansen, styreleder i borettslaget.
Blokka han bor i har små ettromsleiligheter på 17 kvadratmeter uten bad. Hver morgen må han ut på gangen for å ta en dusj eller gå på toalettet. Men etter mange års arbeid har beboerne gjort alt klart for en utbygging som vil utvide leilighetene til 32 kvadratmeter og gi hver leilighet eget bad og et privatliv de fleste mennesker tar som en selvfølge. Men alt arbeidet kan ha vært forgjeves. Selv om blokka ikke er fredet eller er på byantikvarens gule liste over bygninger som kan bli fredet, har byantikvaren uttalt generelt at gården har "miljøverdi" på grunn av teglsteinsfasaden den har. Noen av naboblokkene på den ene siden av gården har noenlunde samme fasade, og det er et faktum som kan legge do-drømmene i grus.

Ikke helhetlig preg

Styreleder Oddbjørn Hansen har vanskeligheter med å forstå byantikvaren. Han mener området slett ikke har noe helhetlig preg. Rett ovenfor blokka hans er det en rekke med nybygg med moderne fasader i teglstein, noe Maridalsveien 205 også vil få hvis de får bygge ut.
Antikvar Thomas Overvaag Lie hos byantikvaren sier de vil gjøre en helhetlig vurdering når byggesaken blir oversendt fra plan- og bygningsetaten.
Vi er selvfølgelig interessert i at folk skal kunne bruke bygningen og at de skal ha gode sanitære forhold. Men på en tidlig forespørsel svarte vi at gården har miljøverdi. Vi vil anbefale å prøve å finne løsninger innvendig, slik at fasaden får stå. Blir vi forespurt vil vi komme med en uttalelse til byggesaken, og så er det Plan- og bygningsetaten som fatter vedtak, sier Overvaag Lie.

Blir en vurdering

Informasjonssjef Dagny Gärtner Hovig hos Plan- og bygningsetaten vil ikke kommentere Maridalsveien 205 spesielt, men sier på generell basis at det vil bli en totalvurdering.
Det at hver boenhet får eget toalett og dusj er viktig for oss. Men når denne saken kommer opp til behandling vil den sendes over til byantikvaren slik at vi får en uttalelse derfra. Alt etter hvor klar og sterk denne uttalelsen er vil vi ta en vurdering i forhold til prosjektet ellers, sier Gärtner Hovig.
Saksbehandlingstiden hos etaten er for tiden lang, og Maridalsveien 205 må vente mellom seks og åtte måneder før saken er behandlet.

Støtte fra politikerne

Vi har anbefalt søknaden de har lagt fram, og la vesentlig vekt på behovet for å heve standarden. Beboerne er urolige for forslumming hvis det ikke tas et løft, og det tar vi på alvor, sier leder av bydelsutviklingskomiteen i Sagene bydel, Eli Marie Åsen.
Kontrastene mellom vår bostandard og naboenes blir bare grellere og grellere. Nå må det skje noe, sier styreleder i blokka, Oddbjørn Hansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere