RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mange funderer sikkert over hva som skjer bak den grønne duken. Svaret får du i denne artikkelen.
Mange funderer sikkert over hva som skjer bak den grønne duken. Svaret får du i denne artikkelen. Foto: Alle foto: Tommy Richter

Kan snart fyre opp i ovnen igjen

Det er mildt sagt en omfattende jobb Murmester Tommy Richter & co er igang med på Torshov.

TORSHOV: Kvartal 7 er innhyllet i grønn duk. Samtlige 164 leiligheter er ilagt fyringsforbud fra Oslo Brann- og redningsetat.

Årsaken er at pipene er for dårlige etter årevis med uteblitt vedlikehold.

– Alle bygårder i bydel 3 og 4 har fått pålegg om å sjekke sine pipeløp innvendig. Dette har stått i snart 100 år uten å ha blitt gjort noe med. Vi rehabiliterer pipene etter pålegg fra Brann og redningsetaten, forklarer Tommy Richter, daglig leder i murerfirmaet.

Størst i Oslo

Ifølge Ricther er dette den største rehabilitiering av den typen her i byen i år.

– Hele kvartalet har totalt 110 piper. Etter at det ble ilagt fyringsforbud, har borettslaget hatt dette hengende over seg. Sånn sett er vi en reddende engel, smiler murermesteren.

Hva betyr det for firmaet å få en såpass svær jobb?

– Det betyr veldig mye. Driften er sikret og våre ansatte er fullbooket med jobb til våren 2011. Vi er 13 ansatte og sju innleide. Totalt 20 mann er i sving, forklarer han.

Flere for tur

Fred Ekberg i Boligseksjonen hos Brann- og redningsetaten forteller at de systematisk har kikket alle sentrumsbygårdene i kortene. Alle bes om å vise dokumentasjon på at pipene er i forskriftsmessig stand. Erfaringen viser at de stort sett ikke er det.

– Bare i Bydel Sagene er det cirka 214 gårder. Det er eiers ansvar å fyringsanlegg i orden, men dette er blitt forsømt gjennom mange år. Nå blir det en sjau, sier Ekberg.

– Det blir nok bra i hele Oslo, men det tar tid. Mellom fem og sju år tar det nok før alt er som det skal være, anslår han.

– Morkent

Tilstanden til pipene i Kvartal 7 er heller ikke noe å skrive hjem om, ifølge Richter.

– Når pipa nærmer seg hundre år, er den veldig morken. Den er ikke mottakelig for alle de nye ildstedene som nye beboere setter inn, sier han.

Hva kan i verste fall skje?

– Det er skummelt hvis en pipebrann oppstår i den gamle skorsteinen. De er utette og klarer ikke håndtere en slik brann. Pipebrannen vil da fort spre seg til boenhetene, forklarer murermesteren.

Kan sove godt

Om kort tid kan de første beboerne igjen fyre i ovn/peis. Fyringsforbudet blir opphevet fortløpende etterhvert som arbeidet skrider frem. Nå står flere gårder for tur i Oslo Indre Øst.

– Hele Gamle Oslo ble bygd mellom 1870 og 1920. Det har vært slett vedlikehold av mange ulike entrepenører opp gjennom tiden. Flere kvartaler står for tur, men jeg vil ikke si hvilke, sier Ricther.

Stygg statistikk

Ifølge murmesteren er Norge på pipebranntoppen i Norden.

– Vi har dobbelt så mange pipebranner som Sverige, Finland og Danmark har tilsammen. Andre land vedlikeholder, mens vi i Norge ikke gjør det, sier han.

Han legger til at store kostnader kunne vært spart, om vedlikehold hadde stått i høysetet.

– Det er bedre å vedlikeholde ti prosent hvert år i stedet for 100 prosent hvert tiende år. Når vi er ferdig her, kan det stå i femti år uten vedlikehold. Folk i Kvartal 7 kan sove godt om natta, avrunder han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere