*Nettavisen* Nyheter.

Kan tape på tallrot

Ulike oppfatninger av spredning av kommunale boliger skaper forvirring, mener Aud Kvalbein (KrF), som mener man må få et mer målretta arbeid med boligpolitikken. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Aud Kvalbein (KrF) mener det opereres med så mange tall i debatten rundt den delte byen at man risikerer en feilslått politikk.

RÅDHUSET: – Vi blir forvirret og vet jo ikke hva vi skal forholde oss til, sier varaordfører Aud Kvalbein (KrF).

Hun har stilt spørsmål til byrådet rundt de siste måneders debatt om den delte byen. I følge tre ulike kilder opereres det nemlig med tre ulike tall for fordeling av kommunale boliger i Oslo.

Nå ber Kvalbein om en opprydning.

– Det er jo litt illustrerende at selv jeg, som jobber mye med dette, ikke forstår det. Det betyr at her sjongleres det mye med tall. Jeg skal ikke si at det er bevisst, men det er viktig at vi får fram riktige og sammenhengende tall, sier hun.

Tre ulike tall

I et intervju med Østkantavisa i mars uttalte sosialbyråd Anniken Hauglie at rundt 48 prosent av de kommunale boligene ligger på østkanten.

Samtidig har Arbeiderpartiets Håkon Haugli stilt spørsmål til byrådet der tallene det opereres med er at 90 prosent av de kommunale boligene ligger i «østlige bydeler».

I følge Boligbyggs årsrapport ligger drøyt 70 prosent av de kommunale boligenei øst.

Les også: – Oslo er en delt by

– Spre barnefamiliene

Årsakene til tallrotet er trolig at man definerer østkanten ulikt. Dette kan imidlertid føre til feilslåtte politiske avgjørelser, mener Kvalbein.

– Jeg er redd for at vi ikke har fått spredd boligene så godt som det vi ønsker. En ting er da det rent geografiske, men jeg ønsker også en kartlegging av hvor det for eksempel finnes familieboliger, sier Kvalbein, og legger til:

– Jeg synes ikke det er ønskelig med en oppsamling av barnefamilier i kommunale borettslag. Barn bør vokse opp i ordinære borettslag, sier hun.

Les også: – Oslo er ikke en delt by

Kvalbein ber nå om at man får i stand en klar strategi for boligpolitikken, slik at man får satt inn riktig virkemidler.

– Problematikken er mangfoldig og det betyr at vi må ha en mangfoldig strategi. Nå er alt sauset sammen. Jeg mener ikke at eiendomsreformen i 2004 var gal – tv ert i mot – men dersom ikke tallene er riktig risikerer vi at vi ikke får satt inn de virkemidlene som trengs. Vi har behov for et mer målretta arbeid enn det vi har i dag, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.