RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan være en felle


Hvis du skal være sikker på at blandebatteriet ditt er trygt, se etter dokumentasjon! Foto: SINTEF Byggforsk
Hvis du skal være sikker på at blandebatteriet ditt er trygt, se etter dokumentasjon! Foto: SINTEF Byggforsk
Kjøper du sanitærprodukter som ikke har tilfredsstillende dokumentasjon, må du regne med at de ikke kan brukes, melder Sintef.

 

OSLO: Hvert år oppstår rundt 70.000 vannskader i Norge. Mange av disse kunne vært unngått om produktene var dokumentert. Dokumenterte produkter er kvalitetssikret og kontrollert for å tåle alle typer belastninger de utsettes for i en bolig.

– Normalt vil også rørleggeren nekte å installere produkter som ikke er godkjent, og kjøperen føler seg lurt, sier forskningsleder ved Sintef Byggforsk, Lars-Erik Fiskum.

Han blir nesten daglig oppringt av fortvilte forbrukere som sitter igjen med dyre, ubrukelige sanitærprodukter.

Dokumentasjon

Teknisk forskrift til Plan- og bygningsloven (TEK) stiller krav til dokumentasjon av byggevarer. Dokumentasjonskravet gjelder alle byggprodukter, herunder sanitærprodukter. I Norge er blant annet Sintef Byggforsk utpekt av myndighetene som teknisk kontrollorgan for å utstede produktdokumentasjon.

Norske Rørleggerbedrifters Landsforening anbefaler sine medlemsbedrifter kun å benytte produkter sertifisert av Sintef Certification. Et sertifikat eller en teknisk godkjenning herfra tilfredsstiller myndighetenes krav og bekrefter at produktet er underlagt overvåkende produksjonskontroll.

– Den enkleste måten å sjekke om et produkt er godkjent på er å gå inn på sintefcertification.no. Her finner du en liste over alle dokumenterte produkter i Norge, sier Fiskum.

Kan kreve fjerning

Dersom et byggprodukt har mangelfull dokumentasjon, kan kommunen eller Statens bygningstekniske etat (BE) pålegge å fjerne produktet fra byggverket, noe som kan bli dyrt.

Ved en eventuell vannskade forårsaket av et sanitærprodukt uten dokumentasjon kan også forsikringsselskapet gå til regress mot leverandør, produsent eller rørlegger som har montert produktet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere