RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kanadagullris og brunsnegler skal tas


En bringebærbusk er alt som står igjen i dette kjempeområdet som er dekket av Kanadagullris like før den blomstrer. Åshild Watne og Anita Asdahl Hoff sier at den må tas nå, ellers fortsetter spredningen med uforminsket fart. FO-bygget i bakgrunnen. Foto: Vidar Bakken
En bringebærbusk er alt som står igjen i dette kjempeområdet som er dekket av Kanadagullris like før den blomstrer. Åshild Watne og Anita Asdahl Hoff sier at den må tas nå, ellers fortsetter spredningen med uforminsket fart. FO-bygget i bakgrunnen. Foto: Vidar Bakken
Den svarlistete arten Kanadagullris har tatt drepen på all naturlig vegetasjon i store områder på Huseby, mens brunsneglen herjer i det samme området.

MÆRRADALEN: – Vi oppfordrer alle som kan å bli med på en kjempedugnad onsdag 18. juni. Det er ingen som tar ansvar for det som skjer i vårt nærområde og resultatet ser du her, sier Åshild Watne.

– Dette er kritisk

Vi møtte Watne og Anita Asdahl Hoff fra Naturvernforbundet Oslo Vest i kanten ned mot Mærradalen. Foran oss er det som skulle være en naturlig eng, dekket av meterhøyt Kanadagullris så lang øyet rekker.

– Dette er kritisk. Nå må vi sette i gang før plantene blomstrer og frør seg. Da vil den spre seg ytterligere svært fort. Helst skal de rives opp med roten, men det hjelper også å få klippet den ned om roten ikke blir med. Her trenger vi mange hender, sier Asdahl Hoff, som også er leder for Helse- og sosialkomiteen i Bydel Vestre Aker.

Les også: Pen, men farlig

– Dette var opprinnelig en naturlig eng med prestekrager, rødkløver, bringebær og annen naturlig vegetasjon. Alt er kvalt og virkningen er eksplosiv. Det er i virkeligheten en katastrofe for det biologiske mangfoldet i store deler av Mærradalen og Husebyskogen, sier Watne.

Ukjent med Kanadagullris, tar mange og plukker den når den blomstrer.

– Når den så begynner å visne i vasen blir den kastet i nærheten. Derfra vil Kanadagullris begynne å spre seg, sier Asdahl Hoff.

– Vi ber om at folk tar med seg gode arbeidshansker. Vi stiller med tilhenger og poser, sier Watne.

Kanadagullris er på Norsk Svarteliste med betegnelsen "svært høy risiko".

Også brunsneglen

I dugnaden inngår også en fortsatt kamp mot brunsneglen. Vi trenger ikke gå mange skritt for å få øye på flere av den lite velkomne gjesten i norsk fauna. Brunsneglen bærer også navnet mordersneglen, da den er både åtseleter og planteeter. Den kan få opp til 400 avkom i løpet av sesongen den lever og fortrenger andre som hører naturlig til i vår fauna.

– Naturvernforbundet hadde en aksjon mot brunsneglen også i fjor. Vi mener det hjalp noe, for det er ikke like store mengder i dette området nå, sier Asdahl Hoff.

Nok å ta fatt på

De to demonstrerer hvordan brunsneglene klippes i to for hurtig avliving.

– Vi ber om at folk tar med seg saks og som sagt arbeidshansker, så får folk bestemme om de vil ta fatt på Kanadagullris eller jakte på brunsnegler. Her vil det være nok å ta fatt på. Igjen, jeg oppfordrer folk til å komme og være med å ta ansvar for et viktig naturområde. Mange såkalte rødlistete arter er i ferd med å bli kvalt i stort omfang, sier Watne som opplyser at tiltaket har fått støtte av Miljøverndirektoratet.

Aksjonen er altså onsdag 18. juni, klokken 18.00–20.00. Oppmøte er nederst i Husebyskogen, rett overfor Njårdhallen og ved siden av byggetomten for ambassade.

Bydelsutvalget, organisasjoner og enkeltpersoner har oppfordret grunneiere i området, Forsvaret, Høegh Eiendom og Oslo kommune ved Bymiljøetaten om å ta tak i problematikken med Kanadagullris.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere