Kanonføde for Frp

nn «Vi tror ikke noe på flerkultur (...) vi tror det kan komme til å rive landet vårt i filler», skrev stortingsrepresentant og leder av Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde og Kent Andersen i Østensjø Frp i en kronikk i Aftenposten i forrige uke. Uttalelsen kunne i beste fall vært et forsøk på politisk satire. Mer sannsynlig er kronikken til Tybring-Gjedde et kalkulert forsøk på å tiltrekke seg velgere med langt mørkere farge enn det øverste ledelse i Frp liker å fronte, i god tid før valget. Siv Jensen sitter rolig hjemme på Nordstrand mens Oslo-fotfolk rykker ut som kanonføde.

Partiets historie sier dessverre noe om at det siste kan være tilfelle. Før valget i 1987 uttalte Carl I. Hagen at «Asylsøkerne er på vei å ta over vårt fedreland». Seks år senere var partiets representanter igjen ute og raslet med de rasistiske sablene, da Per Irving Bakke ville nekte å gi skjenkebevilling til en vietnamesisk restuarant. Han uttalte da at «skjenking bør forbeholdes nordmenn».

To år senere, i 1995, avsløres det at skipsreder og Frp-medlem, Henry Felix Tschudi sto bak en hemmelig aksjonsgruppe mot innvandring. Han uttalte da til Dagbladet at «...det er helt sikkert titusenvis av ulovlige innvandrere her i Norge. Det er bare å stille seg opp og telle på et gatehjørne det, det er så jævlig mange du ser. Selvfølgelig ikke her oppe i Voksenlia, der er det ikke så jævlig mange. Men se nede i Gamlebyen og sånn, du ser nesten ikke en kviting der» . Tidligere varaordfører Svenn Kristiansen ønsket å stenge Oslos grenser for innvandrere i 1999.

To år tidligere hadde da også Øystein Hedstrøm avslørt Frps valgstrategi før stortingsvalget i 1997: «Innvandringspolitikken blir den mest sentrale for Fremskrittspartiet fram mot valget. Vi vil få kolossalt mange velgere hvis vi gjør det.»

I Oslo 2010 er det ikke populært å innrømme det Hedstrøm gjorde i 97. Likevel er det en enkel – og sikkert effektiv – måte å få med seg de ideologisk mørkeste velgerne på, også i dag. Ved å komme med utspill som Christian Tybring-Gjedde, og slå et slag for rasisme i et leserinnlegg i god tid før valget. Man får velgerne med seg, mens holdningene er glemt innen «folk flest» går til urnene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag