*Nettavisen* Nyheter.

Kanonkamera for slanke lommebøker

Speilreflekskameraet Canon EOS 550D er fullt på høyde med dobbelt så dyre modeller.

Canon EOS 550D gjør det det skal og mer til. Kameraet har funksjoner hentet fra langt dyrere modeller.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

AKAM.NO: Canon EOS 550D er et kompakt kamera som ligger godt i små hender, men grepet er forbedret fra forrige versjon, så store hender vil trives bedre med denne modellen.

Byggekvaliteten virker bra for et kamera i denne prisklassen, men ikke forvent det samme som hvis du går opp noen tusen i pris.

Godt plasserte knapper

Kameraet har knapper der du kan gjøre de fleste innstillinger, programhjul, ett hjul for å endre verdier på innstillingene og en 7,6cm LCD-skjerm.

Knappene er omtrent så godt plassert som det lar seg gjøre på et kamera av denne størrelsen, og med litt bruk, bør du fort bli vant til plasseringen. Har du brukt et Canon-kamera i denne klassen tidligere, kjenner du deg igjen umiddelbart.

Batteriet har en kapasitet på 440 bilder, som er bedre enn forgjengeren, men ikke spesielt imponerende. Sony Alpha A550, for eksempel, klarer godt over det dobbelte.

God på video

Skjermen er skarp og tydelig, og fungerer tilfredsstillende også i sterkt lys. Den har svært høy oppløsning på 720 x 480 piksler. Vi har ikke sett noe høyere enn dette på noe kamera.

Søkeren fungerer bra, og viser mye informasjon. Den bør gjøre jobben, men vi ønsker oss kanskje en søker som er litt større.

Kameraet er fullspekket med funksjoner, og i tillegg til alle vanlige automatiske og manuelle funksjoner, har du egen hjelp for nybegynnere på ulike nivåer. Du har også skjermvisning (live view), og en svært god videofunksjon som gir deg opptak i Full HD.

Fokuserer litt tregt

Autofokusen er ikke den raskeste på markedet, men det er den aldri på kameraer i denne prisklassen. Til gjengjeld er den presis. Men den egner seg ikke godt til å fotografere motiver i hurtig bevegelse på kort hold.

Kameraet har 9 fokuspunkter du kan velge blant, eller la kameraet velge for deg.

Seriebildehastigheten er ikke høy. Vi klarte 3.2 bilder pr. sekund.

Oppstarten er upåklagelig rask, og her er det ingenting å forbedre.

Canon har lagt mye vekt på brukervennlighet og med få unntak fungerer det bra. Både knapper, programmer og menyer fungerer slik de skal, men de kunne gjort en bedre jobb med ”Creative Auto”.

Skarpe og detaljrike bilder

Bildekvaliteten er utmerket. Det yter bra på de aller fleste områder. Bildene er skarpe med masse detaljer (dette skyldes i stor grad det høye pikselantallet). Støyen er under minst like god kontroll som på alle sammenliknbare kameraer, og fargegjengivelsen er god.

Det eneste vi kunne ønske oss var litt høyere dynamikkomfang. Her ligger EOS 550D litt bak de beste. Men for kameraer til under 6000 kroner, er det vanskelig å toppe denne bildekvaliteten i dag.

Konklusjon

Canon EOS 550D er en moden modell som gjør det den skal og mer til. Det har funksjoner hentet fra langt dyrere modeller.

Den har den høyeste oppløsningen og den beste videofunksjonen og kanskje den beste lysmåleren av alle kameraer i denne prisklassen

Vi har funnet lite alvorlig å trekke for, og er generelt av den oppfatningen at det er viktigere at et kamera er uten store svakheter enn at det har en masse ekstra dill-dall som kan friste.

Nå er vi så heldige at EOS 550D har mye ekstra i tillegg til at det er uten de store svakhetene. Hva mer kan vi be om?

Les hele testen på Akam.no

Les også: Nikon flørter med speilløst

Les også: Test av speilrefleksvideo

Les også: Canon kikker i glasskulen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.