RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Jeg har med vilje lagt inn humor for de voksne. Det skal jo være morsomt for dem å lese bøkene også, smiler Tora Mare Norberg.
– Jeg har med vilje lagt inn humor for de voksne. Det skal jo være morsomt for dem å lese bøkene også, smiler Tora Mare Norberg. Foto: FOTO: Trine Dahl-Johansen

Kanskje peker Kongen

Snart får Kong Harald en pekebok om seg selv i posten.

ENERHAUGEN: Tora Marie Norberg har nemlig laget to pekebøker om hverdagslivet til en konge. Den nyeste har akkurat kommet ut og har fått tittelen Kongen som gråt av glede. Bøkene er beregnet for barn fra 2 år.

Tora er illustratør og tegningene av kongen i boka levner ingen tvil om hvem som har vært inspirasjonskilden.

– Det tok lang tid før jeg fant ut hvordan jeg skulle tegne kongen. Det skulle ikke være en karikatur, men måtte ha en antydning av likhet med vår egen konge. Jeg synes det har vært gøy å lage disse pekebøkene og jeg håper Kongen synes det er gøy også. Jeg skal sende ham bøkene, lover hun.

Gir kongen tilbake

Illustratøren innrømmer at teksten i Kongen-bøkene ikke er særlig banebrytende, men så er heller ikke det poenget med pekebøker. Utgangspunktet for historien skulle være en superhelt for barn.

– Da var kongen helt opplagt! Da jeg vokste opp var Kong Olav helten. Det kongelige var Kongen. I dag tar kongebarna og deres respektive så mye plass, så jeg ønsket å gi kongen tilbake til barna; en folkekonge de kan se opp til i bøker som er tegnet med humor, snert og smil.

Drøm

Hun har jobbet som frilansillustratør i mange år.

– Jeg har bestandig hatt lyst til å lage barnebøker. Med dem får man virkelig vist seg fram og kan bruke alle de virkemidlene som finnes. Som illustratør er man som oftest underlagt en tekst, men i barnebøker er gjerne teksten underlagt bildene.

Gledeståre

Tora har lekt seg mye når hun har funnet ut hva som skal med i pekebøkene om kongen.

Målet er også at barna skal lære seg noen nye ord.


– Det viktigste ordet i hele boka er "gledeståre". Barn trenger å lære at gråt ikke bare er trist, men at man også kan gråte av glede. Det jeg også synes er fint med den siste boka er at den billedliggjør kunstneren som en dame. Klassiske kunstnere er ofte portrettert som menn, og det er viktig for barn å se at også damer kan være kunstnere, sier hun og håper at det blir en kongebok til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere