*Nettavisen* Nyheter.

Kaosåpning av ny Aker-avdeling

Helsebyråd Sylvi Listhaug måtte nærmest tvinge til seg ordet under åpningen av den nye infeksjonsposten ved Aker sykehus. Foto: Anita L. Hanken.

Helsebyråd Sylvi Listhaug (Frp) ble stående med blomsterbuketten uten å få ordet da den nye infeksjonsavdelingen åpnet ved Aker sykehus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Avviser kritikken: Nestleder ved medisinsk klinikk Oslo universitetssykehus Vidar Ormåsen visste ikke hvem Sylvi Listhaug var, og tok derfor ikke initiativ til å gi henne ordet under åpningen. Foto: Anita L. Hanken

Klikk på bildet for å forstørre.

Omvisning: Helsebyråd Sylvi Listhaug fikk omvisning av tilitsvalgt Ruth Foseide Flenning. Her sammen med avdelingsleder Dagfinn Øyen og leder av Fagforbundet Aker, Are Saastad. Foto: Anita L. Hanken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fikk blomster: Seksjonsoverlege Bente Bergersen mottok blomster av Svein Sandberg fra Aker sykehus venner. Foto: Anita L. Hanken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Snorklipp: Den nye avdelingen ble åpnet med snorklipping, taler, blomster, bløtkake og sjampagnebrus. Foto: Anita L. Hanken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Har holdt budsjettet: Overlege Dag Berild fortalte at infeksjonensposten har vært etterlengtet i mange år. - Vi har alltid hatt god administrasjon, og har klart å holde budsjettet. Nå skal vi glede oss over tiden vi får her, sa han under åpningen. Foto: Anita L. Hanken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fikk blomster: Odd Rønningsveen. Foto: Anita L. Hanken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Imponert: Helsebyråd Sylvi Listhaug lot seg imponere av de fine lokalene ved Aker sykehus. Foto: Anita L Hanken.

AKER SYKEHUS: – Jeg opplevde situasjonen som meget spesiell, sier byråden til Lokalavisen Groruddalen etter åpningen.

Fagforbundet Aker hadde i egen regi invitert byråden og pressen til åpningen av den nye infeksjonsposten ved Aker sykehus mandag ettermiddag. Ifølge Fagforbundet Aker skal det ha vært nedlagt forbud mot pressedekning av den kostbare avdelingen bare ni dager før Oslo universitetssykehus skal avgjøre Akers` skjebne. Det nektet Fagforbundet å godta.

LES OGSÅ: Ny sykehuspost åpnes i dag

Fikk ikke ordet

Dermed troppet helsebyråden, pressen og Aker sykehus´ venner opp under åpningen.

Talene og blomsteroverrekkelsene stod i kø blant de ansatte, som var tydelig stolte over å få den etterlengtede avdelingen på plass.

Listhaug hadde møtt opp med blomster, men ble stående uten å få ordet. Da de ansatte gjorde tegn til å bryte opp, måtte leder av Fagforbundet Aker, Are Saastad, gripe inn for å gi Sylvi Listhaug ordet.

– For meg er Aker et selvstendig sykehus med et godt tilbud til Groruddalens befolkning. Oslo bystyre jobber for at alle Groruddalsbydelene skal få tilbake Aker som sitt lokalsykehus, men det har vist seg vanskelig. Helse Sør-Øst har visst andre prioriteringer. Men vi kjemper videre for dere. Denne posten er finansiert med penger dere har klart å spare selv, og det er kjempeimponerende. Jeg håper dere får være her i all overskuelig framtid, sa Sylvi Listhaug.

Omvisning

Tillitsvalgt blant legene på Aker, Ruth Foseide Flenning, tok imidlertid på seg oppgaven å vise byråden rundt på sykehuset og presentere henne for de ulike avdelingslederne. Selv var hun ikke redd for å snakke.

– Mange av de ansatte er usikre på hva som skjer. Dersom Aker legges ned, vil kanskje noen bli oppsagt, mens andre vil bli overført til Ahus. Men Ahus ønsker selv å ansette folk etter økonomiske begrensninger, fortalte hun byråden.

Til tross for den spesielle ankomsten, følte byråden at hun likevel ble godt mottatt.

– Men det virket som ingen av de ansatte torde å gi meg ordet. Det virket som om de var redde for det, og det var veldig merkelig. Man må tolke det som at sykehusledelsen ønsker å holde lokk over diskusjonen, og at de ansatte har fått munnkurv, sier Listhaug.

– Jeg fikk en invitasjon fra Fagforbundet, og hadde lyst til å se lokalene med egne øyne. Aker har rykte på seg for å være falleferdig, men har i realiteten mange fine avdelinger. Det ville vært synd å ikke bruke dem, sier hun.

Listhaug er klar på at hun ikke ønsker nedleggelse av sykehuset.

– Det vil rett og slett være en stor tabbe. Med 200 000 nye innbyggere de neste årene, og 260 000 i sykehuskø i Norge, er det ingen som forstår hvordan man kan legge ned et velfungerende sykehus, sier hun.

– Dette ble veldig spesielt

Den nye infeksjonsposten har kostet 40 millioner kroner. Oslo universitetssykehus opplyser at det er gjort investeringer på 140 millioner kroner ved Aker sykehus de siste 10 årene.

Nestleder ved medisinsk klinikk Oslo universitetssykehus Vidar Ormåsen avviser presseforbud under åpningen.

– Dette kjenner jeg meg ikke igjen i. Vi snakker med pressen hele tiden, og har ikke gitt noen munnkurv. Vi åpner stadig sengeposter, men har ingen rutine for å invitere ekstern presse til dette. Vi hadde planlagt en seremoni, og så kommer det plutselig masse folk inn. De kunne jo tatt kontakt med oss. Dette ble veldig spesielt, og kom brått på, sier han.

At Sylvi Listhaug ikke fikk ordet, mener han har en naturlig forklaring.

– Jeg kjente henne rett og slett ikke igjen, og visste ikke hvem damen var. Men det er selvfølgelig hyggelig med blomster fra kommunen, sier Ormåsen.

Lokalavisen Groruddalen ble i ettertid av åpningen oppringt av Oslo universitetssykehus med beskjed om å ikke sitere ansatte, fordi de følte seg overrumplet over situasjonen.

– Det vet jeg ingenting om, sier Ormåsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag