RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nora Boukoulo kan stolt gå hjem og feire 11-årsdagen med hullfrie og velstelte tenner, etter en time hos tannlege Cam-Tu Mai Le.
Nora Boukoulo kan stolt gå hjem og feire 11-årsdagen med hullfrie og velstelte tenner, etter en time hos tannlege Cam-Tu Mai Le.

Karius og Baktus stortrives i Groruddalen

Ferske tall viser at femåringer fra Groruddalen har langt dårligere tannhelse enn barn på vestkanten.

LINDERUD: – Av tannhelsestatistikk ser man at femåringer i Groruddalen faller dårlig ut. De har nærmere fem ganger så mange tenner som har hull, fyllinger eller er trukket på grunn av tannråte, som barn bosatt i Oslo Vest, sier overtannlege for distrikt Oslo Nord, Erling Ursin.

LES OGSÅ: Vil styrke gode tiltak

Det er grupper som har mye karies. Mange av disse har innvandrerbakgrunn, og i Groruddalen bor det svært mange med innvandrerbakgrunn. Tannhelseproblemene hos småbarna kan knyttes til kostvaner og renhold. Noe er også kulturelt betinget.

Ursin forklarer at mange innvandrere etablerer et kosthold i Norge som er for mye preget av søt mat og søt drikke. I tilegg til tannhelseproblemer har dette også negativ effekt på generell helse.

Møter ikke til time

Et problem for Tannhelsetjenesten er at mange ikke møter til timene de får. Mange er vant til fra hjemlandet å oppsøke tannlege bare når de hadde vondt.

LES OGSÅ: Ønsker bedre rutiner

Tannhelsetjenesten har en stor utfordring i det å nå frem med informasjon om bra kosthold, renhold og bruk av fluor.

Befolkningen får informasjon på helsestasjoner, i barnehager og på skoler, og det har også vært iverksatt tiltak direkte rettet mot innvandrergrupper.

– Tilpasning til en mer tannhelsevennlig adferd tar tid. Heldigvis ser vi at tannhelseforskjellene utjevner seg når barna blir eldre, sier Erling Ursin.

Ikke vanlig med søtt

Lokalavisen møter Nora Boukoulo som sammen med faren kommer til avtalt time, på bursdagen hennes. De er fra Marokko, og faren mener dårlig tannhelse ikke er et problem i deres hjemeland.

– I Marokko må man bestille time selv, der er det ikke slike tilbud, som vi får her. Vi er heller ikke utsatt for søtsaker i like stor grad som her. Der spiser man grønnsaker og frukt. Brus drikker man kun når man har besøk, sier han.

Boukoulo sier at man i hjemlandet gjerne drar til tannlegen først når man har vondt.

– I de siste årene har tannhelsen der blitt viktigere, på grunn av informasjonen man får via tven, slik at folk er mer opptatt av det nå enn før, sier han.

Selv passer han på at ikke barna hans, får i seg for mye søtsaker.

– Noen ganger prøver barna seg, og da er det foreldrenes ansvar å sette grenser. Hos oss er det godteri kun i helgene, sier han.

Nora skal nok spise godteri på bursdagen sin, med fine tenner og ingen hull. Men hun vet at det egentlig bare er lov i helgene.

– Og noen ganger i hverdagen også da, legger hun til.

En av få

Overtannlege Ursin presiserer at innvandrere ikke må stigmatiseres. Mange, som familien Boukolo, er flinke til å passe på barnas tannhelse.

Foreldre ønsker vanligvis å ivareta sine barn. Når vi ser situasjoner vi synes er svært uheldige, har det ofte med mangel på kunnskap hos foreldrene å gjøre. Det gjelder ikke bare innvandrere, sier han.

Hull i tennene har flere konsekvenser enn mange tenker over.

– Alle vet at man får vondt, ikke alle tenker på at man også kan få betennelser i kjevene. Det kan påvirke generell helse. Barn som går med kroniske betennelser i kjevene kan ha problemer med å spise normal mat. Riktig kost er viktig for barnets normale vekst og utvikling, forklarer Ursin.

Barnevernet

Tannhelsetjenesten har kontakt med svært mange barn. Det gir Tannhelsetjenesten en mulighet til å avdekke omsorgssvikt og overgrep mot barn. Å ikke ivareta barns tannhelse, med de konsekvenser det kan ha, er også en form for omsorgssvikt.

– Tannhelsetjenesten har ikke vært flinke nok til å kontakte Barnevernet. Det er en målsetting at samarbeidet mellom Barnevernet og Tannhelsetjenesten skal styrkes, sier overtannlege Ursin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere