RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Karl Andersen Skogli (11) har en interesse for historie som er helt utenom det vanlige. Sammen med familien har han oppsøkt steder andre bare leser om i historiebøkene.
Karl Andersen Skogli (11) har en interesse for historie som er helt utenom det vanlige. Sammen med familien har han oppsøkt steder andre bare leser om i historiebøkene. Foto: Foto: Sanne Lier

Karl (11) reiser verden rundt på jakt etter historie

Verden er så full av historie at Karl Andersen Skogli rett og slett ikke har ikke tid til å slappe av.

– Jeg føler meg egentlig ikke spesielt bereist, men noen gangen føler jeg meg veldig opptatt, sier Karl Andersen Skogli og ler fra sengekanten i gutterommet på Ammerud.

Veggene rundt han prydes av fotballmedaljer og ridediplomer, side om side med minner fra turer til steder som Hiroshima, Toga, Papua New Guinea og Betlehem.Med bakgrunn i den helt spesielle interessen for historie og eventyr drar nemlig unggutten med seg foreldrene på ferieturer litt utenom det vanlige.

Når en hel verden skal oppleves, helst med én gang, er det kanskje ikke så rart at 11-åringen ikke finner tid til å slappe av.

– Jeg kan ikke sette meg ned å se på tv, da lærer jeg jo ingenting. Og jo lengre jeg sitter, desto mer tid har jeg brukt på ingenting, sier Karl.

– Impulsiv og eventyrlysten

Dersom Karl kjeder seg en dag kan han finne på å si at familien må sette seg i bilen og kjøre til Rjukan, slik at han kan oppleve den historien han leser om på nært hold.

– Han er veldig impulsiv og eventyrlysten, og med en pappa som ikke akkurat er vond å be kommer han seg stort sett dit han vil, sier mamma Eli Skogli. 

Hun kan fortelle at far og sønn deler samme interesse for gammel krigshistorie og opplevelser litt utenom det vanlige.

– Pappa har dratt meg med på rare steder og gjort meg interessert i ting som andre på min alder kanskje ikke vet så mye om. Jeg tror ikke helt de andre i klassen helt skjønner hva jeg snakker om når jeg har kommet hjem fra en tur, sier Karl. 

I løpet av sine elleve år har Karl opplevd mer enn mange mennesker gjør et helt liv. Sjetteklassingen på Ammerud skole tør ikke engang regne på hvor mange land han har besøkt.

– Å, det er så mange. Jeg prøvde å telle en gang, men så klarte jeg det ikke helt. Kanskje jeg skal prøve å skrive det ned etter hvert, når jeg har sett enda mer. 

At opplevelsene er mange er det er derimot ingen tvil om. Familiens hus i Ammerudgrenda er et samlested for bilder, spesielle klenodier og suvernirer fra alle verdens hjørner - noen mer minneverdige enn andre. 

– Noe av det første jeg husker tror jeg er fra da jeg var 2 eller 3 år, og vi besøkte åstedet for et gammelt flykrasj på Salomonøyene. Jeg husker også godt hvor utrolig varmt det var å bade i dødehavet, og hvor spesielt det var å være i Hiroshima på minnesdagen for atombombe-angrepet i 1945, forteller han. 

I tungtvannssabotørenes fotspor

11-åringens siste spesielle utflukt fant sted i påsken, da han sammen med faren Øivind Andersen bega seg ut på fem dager og fire netter med ski på beina over Hardangervidda, i tungvannssabotørenes fotspor.

Inspirasjonen til turen fikk Karl som han ofte får den: etter å ha lest en bok.

– Jeg leste om tungtvannsaksjonen, og ble veldig inspirert. En av mine aller største forbilder er Claus Helberg, som var sersjant i Kompani Linge. Under krigen måtte han overvintre på Hardangervidda før aksjonen Vemork, og det ville jeg også gjøre, sier han.

Selv om for at pappas første reaksjon var å spørre om sønnen hadde blitt gal lot  han seg overbevise til slutt. Utstyrt med pulk, varmelykt og kjeks bega de to seg ut på en guttetur noe utenom det vanlige.

Til sammen la de bak seg over 10 mil - fra Fagerheim fjellstue, via Skrykkenvannet og Jansbru til Svensbu og Rjukan. 

– Det var litt viktig for meg å bevise at dette var noe jeg kunne klare det, og jeg føler meg veldig heldig som har foreldre som lar meg få lov til å gjøre så mye spennende, selv om noen kanskje synes det er llitt rart. 

Blir aldri utreist

Til tross for at Karl har mistet tellingen på hvor mange steder han har besøkt er han overbevist om at verden byr på enda mer enn de han allerede har rukket å oppleve. Karl er på ingen måte utreist. 

– Det som er så fint er at det er så mye jeg fortsatt har lyst til å gjøre. Jeg har for eksempel veldig lyst til å se verdens største damplokomotiv og kjøre tog gjennom hele USA. 

Toginteressen har fulgt Karl siden han var liten, og fremtidsplanene ble staket ut for lenge siden.

– Jeg har veldig lyst til å bli togingeniør, for da kan jeg se tog hele dagen. Det blir enten det, eller ingenting, for det er togingeniør jeg skal bli, sier han bestemt. 

Men først skal han begynne på ungdomsskolen - og utforske resten av verden, da. 

– Jeg tror det alltid vil være mer å se, og flere ting jeg kan lære. Historien går jo aldri tom, sier Karl.

For tiden leser han en bok om Titanic, en historie som har sådd spiren for enda en potensiell tur i fremtiden. 

– De lager en rekonstruksjon av Titanic i Kina som jeg har veldig lyst til å se, sier han og ser forsikting bort på mamma. 

– Så da blir det nok sånn, han får det jo som regel som han vil, svarer hun. 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere