*Nettavisen* Nyheter.

Karpe-Chirag hyller Café Condio

Når Café Condio fredag 13. september feirer 10 år, får de mange gode tilbakemeldinger fra ungdommer som har et forhold til stedet. Karpe Diems Chirag Patel er blant disse.

MAJORSTUEN: I ti år har Café Condio vært møteplass og lekestue for unge i Oslo vest. Fredag 13. september blir det jubileumsfest for alle – uten leg.plikt.

– Når ungdommen roser oss, treffer det veldig. De er våre skarpeste kritikere, og det er for dem vi er her.

Yasir Islam stråler. Som senterleder for Café Condio de siste seks årene har han sett utallige unge med ønsker, håp, tanker og drømmer passere dørterskelen. Fredag inviterer han dem alle til jubileumsfest.

LES OGSÅ: «Bikiniskillet» bekymrer Karpe Diem

– Kom og se

– Vanligvis ber vi om legitimasjon i døra. Ingen adgang om du er over 23 år, smiler Yasir.

Fredag oppheves aldersgrensen. Fra klokken 14.30 kan hele familien bli med og oppleve det ungdommene deres møter på fritiden, hver eneste dag. Yasir gleder seg.

– Mange skjønner ikke hva Condio er. Nå kan de komme og se selv. Hit kommer unge for å gjøre noe aktivt og bli engasjert, og her vokser de – og skinner!

ANMELDELSE: KARPE DIEM: Kongene av Oslo!

De gode historiene

Iblant skinner de tilbake på senterlederen og de mange frivillige som jobber her.

– Her møtes venner, og der venner møtes kommer historiene. Den gode karakteren som kom etter leksehjelp, en hindring de kom over fordi de trodde på seg selv, en fin opplevelse de har hatt... Det er litt magisk, sier senterlederen.

Glede for livet

Mange skinner lenge. Det vakreste senterlederen opplever er voksne som husker sine år på Condio med glede.

– De som var unge for ti år siden er voksne nå. Mange har kommet tilbake og fortalt at støtten de fikk her har betydd mye for dem. Både familier og karriérer har startet her, smiler Yasir.

Karpe Diem hyller Condio

Hvilke karriérer vil ikke senterlederen gå inn på. Men dittOslo kan hilse fra en kjær stjerneduo på raphimmelen med røtter på vestkanten, Karpe Diem:

«Når man er tenåring, er band-drømmen skjør, og man er naturlig nok ganske usikker på hele greia til tider. Nettopp derfor husker vi Condio som et viktig sted. De lot oss spille på åpningen av senteret. Vi fikk si hva vi ville på scenen. De ba oss ikke sensurere tekstene selv om låtene kunne handle om politikere og hete «Balltre med pigger på». Oslo Røde Kors fremstår for oss som en organisasjon som forstår ungdommens utrykksformer, og nødvendigheten av den.»

Dette skriver Chirag Patel fra Karpe Diem i en mail til dittOslo.

Duoen skulle ha spilt på fredag, men er på turné. Karpe Diem-duoen var det store høydepunktet på den lille scenen på åpningsdagen for 10 år siden.

Den første lederen for Condio, Vidar Remfeldt, uttalte den gang til denne avis at "disse gutta kommer til å bli store".

Chirag Patel jobbet i starten som frivillig på Condio.

Et sted for alle

Caféen er et samarbeid mellom Røde Kors, Bydel Frogner og Oslo kommune, og kom til på forespørsel fra ungdommene selv.

– De ville ikke gjemmes bort på en ungdomsklubb, men ha et nytt, åpent fristed der de kunne være seg selv og møte andre. Ungdomsrådet var veldig engasjert i oppstarten, og det er tydelig at de ble hørt, stråler Yasir Islam.

DittOslo.no har skrevet mye om Café Condio de siste årene. Her er noen av sakene:

Ungdommer vil utsette alko-debuten

Oslo-jenter er mest deprimerte

Han vil ha fart på ungdommene

Condio - ungdommens storstue

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.