*Nettavisen* Nyheter.

Karpe Diem

Gro Ingeborg Berg fikk uventet selskap under isen.

Gro Ingeborg Berg fikk litt av et sjokk da hun så en karpe svinge seg under isen i vannspeilet i Gamlebyen.

VANNSPEILET: Jeg var og tok jomfruturen med mine nye skøyter, da jeg plutselig så en lys levende karpe rett under den speilblanke isen, forteller Berg.

Karpen var visstnok ikke av den lettvektige sorten heller.

Den var lengre enn et a4 ark, og så fullvoksen ut, sier hun og viser lengden med hendene.

Rabiat

Den var hvit med svarte prikker langs ryggen, og med brunlige finner. Den minte meg nesten litt om en spøkelsesfisk når den lå helt stille,ler Berg.

Gamlebyenjenta ga seg ikke med en kjapp titt. Da den mystiske karpen la seg i hardsvømming fulgte hun etter på skøyter.

Den ble helt rabiat og jeg fulgte etter. Jeg ropte etter de andre at det var en fisk der, men snart var den ute av syne, forteller Berg.

Satt ut?

I 2001 ble flere karper satt ut av Gamlebyen skole i forbindelse med Middelalderparkens ferdigstillelse, men Berg er ikke så sikkert på at det er en av dem hun spottet på nært hold.

I 2004 fant de bare syv av de 280 som ble satt ut, så det kan like godt være noen som har satt ut fisken på egenhånd. Kanskje den vokste seg ut av noens akvarium, ler Berg.

Sparebluss

Tor Atle Mo er seksjonsleder og seniorforsker ved seksjon for parasittologi. Han kan fortelle at karpen er en hardfør fisk som kan overleve både vinteren og bunnfrysning.

Mange av karpefiskene vil nok gå i en slags dvale å gå på sparebluss, men nå har det vært såpass mildt at den kanskje enda ikke har gjort det, sier Mo.

Han ser heller ikke bort ifra at den hardføre fisken Berg så på sin skøyterunde er en av de overlevende fiskene som ble satt ut i 2001.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.