*Nettavisen* Nyheter.

Karrieredag på fransk

Den franske skolen hadde sist onsdag yrkes- og karrieredag for elevene ved skolen. Arrangementet har aldri vært gjennomført før, men nå håpes det at dette blir et årlig event.

SKOVVEIEN: Elevene ved den franske skolen (Lycée francais René Cassin d'Oslo) var ivrige under den interne yrkes- og karrieredagen forrige onsdag. I gymsalen kunne elevene gå rundt til ulike stands, hvor foreldrene presenterte ulike yrkesgrupper.

Dette er første gang vi arrangerer noe slikt, men jeg mener det er viktig å ha dette hvert år. Under denne dagen får elevene innblikk i de ulike yrkesgruppene, sier rektor ved skolen, Blaise Leblanc.

Et barn som er 12 år kan ha veldig lyst til å utdanne seg til et yrke, men to år senere er kanskje tanken på et annet yrke der, utdyper han og legger til at det er mange som tror et yrke kan virke interessant, men ikke vet eksakt hva det går utpå.

Gjennom slike dager kan innsikten i yrket blir større, mener Leblanc.


Fikk hjelp

Leger, lærere, ingeniører og antropologer var noen av yrkene som var representert. Elevene hadde på forhånd forberedt spørsmål de skulle stille.

Alle foreldre ble invitert til å delta, og 24 tok utfordringen. Det fine er at vi har klart å få ulike yrker representert, sier Leblanc.

Marit Gran Andreassen, Elenora Cappello og Marianne Voss Siljan var innom de ulike postene og mener selv det ga dem litt innsikt i hva yrkene gikk utpå.

Vi var på Redd Barna, reiseleder og yrkesrådgiver, forteller de.

Marit og Marianne vet ikke hva de ønsker å utdanne seg til ennå, men Elenora vil bli stylist.

Men vi synes dagen i dag hjalp, sier de.


Foreldre som rådgivere

Xavier Morise driver med vitenskap og teknologi og er vitenskapsattaché ved Den franske ambassaden i Oslo.

Vi følger viktige temaer og bedrifter. Vi forsøker å utvide til et samarbeid mellom Norge og Frankrike, forteller han.

Morise har tre barn ved skolen og et barn som gikk ut i fjor. Han ble spurt om å komme på denne yrkedagen, og han sitter i skolestyret. I tillegg til å fremme sitt yrke, er han her for å forklare hvordan utvekslingsstudier foregår.

Ettersom jeg sitter i styret var det naturlig å være her. I tillegg er det en del av jobben å hjelpe elevene, sier Morise.

Han har også jobbet som lærer og er klar over viktigheten med å råde elever.

Å ha yrkesdager er viktig for at barna skal kunne reflektere og tenke på hva de vil videre. Det er bra at de får møte de yrkesaktive. Rådet jeg gir til barna er at de bør fortsette å studere, men når de er unge, trenger de ikke bekymre seg så mye for yrkesvalg, men heller se bredt og se alternativene, sier han.


For dem som kan språket

Den franske skolen er en skole fra tre år og opp til 18 år, det er alderen da elever når fransk artium. Karrieredagen er kun for elevene ved skolen.

Alle kan gå ved denne skolen, men timene går på fransk, så det er primært for dem som kan fransk eller er fra Frankrike. Vi følger det franske pensumet og den franske kulturen, forteller norsklærer, Unni Lefebure.

Også familier som er en kort tid i landet, kan få inn barna sine på skolen, fordi pensumet er det samme som i Frankrike.

Skolen har to timer norsk i uken.

Vi rekker ikke alt som det norske pensumet har på denne tiden, men vi tar inn det vi rekker i fagene, forteller Lefebure og forteller at barna har samme eksamen i norsk som på andre skoler.

Fransk artium, baccalauréat, blir høyt verdsatt av norske myndigheter. Studenter med baccalauréat, som gjennomføres etter samme antall studieår som ved avsluttende eksamen ved norsk videregående, stiller sterkt ved opptak til norske universiteter og høyskoler. Elever med bestått fransk baccalauréat får fordypnings- og realsfagspoeng opptil 11,5, avslutter rektoren.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.