RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kart og terreng i helsevesenet

Utfordringer vil det alltid være i helsevesenet, og organiseringen av sykehusenes virksomhet bør kontinuerlig være under lupen. Man kan for eksempel stille spørsmål ved om samtlige av Helse Sør-Østs sykehus i Osloregionen bør ha parallelle avdelinger innenfor hele spesialistfeltet, eller om fagmiljøene i større grad burde fordeles mellom sykehusene. Ved å samle erfaring ett sted oppnås både rasjonalisering og sannsynligvis øker også kvaliteten på det faglige tilbudet.
Avstandene er små i Osloregionen, og for pasientene er det viktigst at tilbudet er best mulig. Det er imidlertid et spørsmål om de enkelte sykehusforetakene evner et slikt samarbeid. Rikshospitalets og Ullevål sykehus` evne til samarbeid endte med opprettelse av helsegiganten Helse Sør-Øst, så samarbeidets ånd har ikke vært særlig imponerende til nå.
Samtidig vil kravene til innsparing ingen ende ta. Man kan spørre om eieren av helseforetakene har en realistisk forståelse av behovene, eller om hun og hennes departement egentlig mener at behovene kan dekkes ved at sykehusene driftes annerledes.
I oktober i fjor var realiteten for sykehusene i Helse Sør-Øst at de måtte spare inn 1,5 milliard kroner (!), blant annet fordi de hadde gjort mer enn avtalt. Mener da Helseministeren at sykehusene hadde behandlet friske mennesker? - eller var det «avtalen» som bygget på feil premisser. Når helseministeren har fått tegnet et kart og oppdager at det ikke stemmer med terrenget, da velger hun å endre terrenget. En både interessant og litt uvanlig tilnærming. Men klok?
Ullevål sykehus skal i år kutte 300 millioner i sitt budsjett. Forslagene fra styret blir da et redusert tilbud til pasientene, blant annet foreslås nedleggelse av skadeenheten ved Legevakten. Vi må anta at skader vil oppstå til tross for dette, konstaterer at spesialisthelsetjenester ikke tilligger kommunen og spør oss hvor rasjonaliseringspotensialet ligger for staten i denne prioriteringen.
Styret i Rikshospitalet vil kutte nærmere 60 årsverk, derav 12 leger og 36 pleiere. Det opplyses at dette vil kunne gå utover hjerteoperasjoner. Årsaken til dette er behovet for å spare 600 - 700 millioner kroner for å unngå underskudd slik Staten ved Sylvia Brustad og Helse Sør-Øst krever.
Helseministerens kart må være interessant lesning. Man kan som politiker spørre seg om sparetiltakene vi får presentert er krisemaksimerende i håp om mer penger. Jeg tar for gitt at mennesker som behøver hjerte- lungeoperasjon er syke. Redusert tilbud til disse i 2008 er uhørt. Mye tyder på at eieren av landets offentlige spesialisthelsetjeneste, statsråd Brustad, må komme ut av mørket og sende tydeligere signaler; enten mer penger til nødvendig helsehjelp, eller tydeligere beskjed og stimuli til de enkelte sykehusforetakene om mer og bedre samarbeid.
Få steder i Norge har Oslos muligheter til samarbeid, effektivisering og kvalitetsheving. Men da må pasientenes behov telle mer enn det enkelte foretaks vilje til å markere sine budsjettkutt for offentligheten. Og en usynlig helseminister må selv se at innsnøring av pengesekken ikke leder til de resultater som befolkningen må kunne forvente.

Carl Christian Blich
Bystyrerepresentant for Høyre

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere