*Nettavisen* Nyheter.

Kast sløret og kom dere ut av skapet!

Siv Jensen har satt fyrverkeri i den norske politiske hverdagen. Hun har nemlig fått snusen i at det skjer en snikislamisering av Norge. En annen FrP-politiker mener at i 2030 kan Oslo ha muslimsk flertall. Bålet som FrP har satt i gang er i ferd med å brenne opp mange av de hus av toleranse og samhold som er limet og noe av det som holder vårt samfunn oppe.

Fra antakelig Norges mest muslimrike området, hvor moskéetettheten er høyest og hvor det går flere damer på gata med slør - kan jeg melde at vi ikke føler på den påståtte snikislamiseringen. Her lever religioner side om side, og vi ser integrering i praksis - det mangekulturelle Norge har en annen form enn det mange er vant til. Ikke så fælt det, snarere er det mange i bydelen ser på som en styrke, med mangfold og en høyere toleranse for det som er annerledes.

Jeg retter derfor en anmodning til det muslimske miljøet om å kaste sløret og komme seg ut av skapene og ta del i samfunnsdebatten. Vi trenger å se dere, stå opp for hvem dere er og vis oss at dere er vel så viktige i det norske samfunnet. Like viktige som vi som er født her med riktig farge på hud og hår.

Kvinnebevegelsen på 70-tallet viste oss at kvinner kan. I dag har kvinner en helt annen stilling i samfunnet enn hva opinionen trodde var mulig å makte for en kvinne. Ledelse er i mindre grad preget av ett kjønn og vi lovpriser kvinnenes inntog i samfunnet. Det er en norsk verdi.

På 90-tallet begynte de homofile å bevege seg. Plutselig gikk de fra å være en pervertert gjeng til å bli stuerene også de. De sto fram og ga et ansikt til hva det er å være homofil. Mange fundamentalister, både kristne og muslimer, er uenige i denne toleransen. Men de langsiktige kampene har gjort sitt til at de aller fleste har skiftet mening.

Muslimer må nå vise det norske storsamfunnet at de ikke består av kriminelle, narkopushere som krever halalkjøtt når de blir satt i kasjotten. Muslimer må ta bladet fra munnen i den offentlige debatten. For som i homokampen så kjenner de fleste av oss en muslim. Noen av oss kjenner mange, og vi vet at Siv Jensens svartmalte virkelighet ikke stemmer. I ett øyeblikk støtter hun de fundamentalistiske kristne, og i det neste øyeblikket er hun mot de fundamentalistiske muslimene. Det rimer ikke. FrP støtter kristne privatskoler, men er mot muslimske. Skal det ikke være frihet i det norske FrP-samfunnet? Oslo har prøvd FrP-styre i 6 år uten at de svakeste har fått det bedre. Forskjeller blir stadig større og det jobbes ikke systematisk nok for at alle skal få like muligheter til å delta i samfunnet, gjennom oppveksten og jobb. Det skjer ikke av seg selv.

Alle barn som vokser opp i Norge skal ha en rett til å få lære seg norsk før de begynner på skolen. Foreldrene må settes i stand til å forstå dette, ved å sende dem på språkopplæring i barnehagen. For at barn med utenlandske foreldre skal gjøres i stand til det, må de også lære seg sitt eget morsmål. På den måten vil barna ha nok ballast språklig sett til å delta. De lærer to språk skriftlig, i stedet for ett muntlig språk hjemme og ett språk på skolen som de aldri kan bli helt gode i. Det er et utgangspunkt alle barn må ha krav om.

I skolen må vi få slutt på at skoler kun består av ikke-etnisk norske. Det bør innføres en norm for hvor høy andel disse kan utgjøre av en skole, både grunnskoler og videregående. Kvotering og tiltak må til. Fritt skolevalg som FrP er en forkjemper for er med på å sørge for at forskjellsskolen blir enda større, og de negative effektene vi ser bare forsterkesblir enda større. Gutter med innvandrerbakgrunn har den største frafallsprosenten i den videregående skolen. Det må gjøres noe med dette, for hva skal disse drop-outs drive med når de blir voksne? Spe på trygda med å pushe narkotika ved Akerselva?

Jobbtrening fungerer, for alle uansett hudfarge og bakgrunn. Bydelene Sagene og Gamle Oslo har svært gode erfaringer med slik jobbtrening. Veldig mange blir kvalifisert til arbeidsmarkedet og blir skattebetalere. En lønnsom investering som vi må gjøre mer av. Det må lønne seg å arbeide og det må bli slutt på at automatikk i trygdeutbetalinger er en selvfølge for enkelte. Slike krav må stilles, til alle trygdemottakere. Deltakelse i arbeidslivet for flest mulig ligger i beinmargen til Arbeiderpartiet - og det vil det fortsette å være.

Muslimske debattanter må opp og fram. For at debatten skal bli reflektert og nyansert, må dere som nå stigmatiseres ta deres ansvar som del av det norske samfunnet. Om dere ikke bruker den muligheten til å avkrefte alle fordommer etniske nordmenn har, vil dere begå en stor feil. Lær av kvinnene og homsene, stå fram og opp og vis deres sanne ansikt. Ikke bare i den offentlige debatten, men på lunsjbordet, i butikken og på foreldremøter på skolen. Snakk til nordmenn og si det dere mener. Den kampen kan bare dere ta!

Hans Christian Lillehagen (Ap)
BU-leder i Gamle Oslo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.