RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lorenz Tanner, representant fra Bygdøy allé-aksjonen
Lorenz Tanner, representant fra Bygdøy allé-aksjonen Foto: FOTO: ELLEN JEVELL

Kastanjekrise i Bygdøy allé

Salting og alderdom har tatt knekken på over halvparten av trærne i Bygdøy allé. Ingen tar ansvar.

OSLO: – 143 av 250 kastanjetrær i Bygdøy allé må byttes ut snarest, sier en av ildsjelene i Bygdøy allé-aksjonen, Lorenz Tanner. Han syns det er en tragedie at en av Oslos tidligere praktgater nå minner mest om en ”kirkegård for trær”.

Trærne dør

– Mange av trærne er gamle, og dør av den grunn. Salt til bruk mot glatte vinterveier har også blitt tatt opp gjennom røttene og ført til større skader på trær og bladverk. Dette  viste en inspeksjon vi gjorde sammen med Friluftsetaten i mai.

– Uten handling tror jeg vi snakker om en levetid for alléen på maksimalt 5 år til, sier Tanner.

Ingen plan, ingen penger

Bjarne Ødegaard fra Bydelsutvalget Frogner er enig med Lorenz Tanner.

– Mange vil gjøre noe med trærne, men verken vi eller friluftsetaten har fått støtte til dette, påpeker han.

– Det er byrådet som må ta ansvar for å bevilge penger og delegere oppgavene.

I bydelsutvalget ble det 31 august i år enstemmig vedtatt at det må iverksettes flere strakstiltak for trærne i alléen. Dette gjelder først og fremst felling av døde og syke trær, og nyplanting.

– Dessverre er ikke vårt vedtak avgjørende. Alt avhenger av byrådene, sier Ødegaard.

Jøran Kallmyr (FrP), byråd for miljø og samferdsel, har følgende å si til saken:

– Skatteinntektene i Oslo har gått ned, og vi har måttet prioritere viktige ting som sykehus og eldresentre, sier han.

– Derfor har vi ikke hatt penger til dette nå. Vi får komme tilbake til det senere.

To fronter i strid

Lorenz Tanner har vært i kontakt med Annelise Høegh (H) i Oslo bystyre.

– Jeg fortalte henne at vi trenger 2.000.000 kr i årlig støtte de neste 10-11 årene. Det er prisen for nyplantingen, forteller Tanner.

– Høegh svarte at de ikke kunne gi penger før veisaltingen i Bygdøy Allé har opphørt. Hun mente at vi måtte ha et mer langsiktig perspektiv.

Lorenz Tanner syns at 10-11 år bør kunne regnes som langsiktig. Han tror hele prosessen kan stoppe opp på grunn av en strid mellom Samferdsels- og Friluftsetaten.

– Det vil ta lang tid å finne en alternativ løsning for glatte vinterveier, mener Bygdøy allé-aksjonisten.

”Saltet er enestående”

Tom Kristoffersen i Samferdselsetaten har jobbet med veisalting siden 1965. Han beklager situasjonen, men mener de gjør en god jobb:

– Jeg vil understreke at vi ikke er de eneste som sørger for høyt saltinnhold i jorda. Vi bruker kun 13-14 gram salt per kvadratmeter, understreker han.

– De største ”saltsynderne” er vaktmestre og privatpersoner som salter fortauene for hånd. Det er ingen som har målt hvor mye de bruker, men mer enn oss er det, i alle fall.

Kristoffersen vil gjerne bytte metode om det dukker opp gode alternativer til saltet.

– Vi samarbeider med SINTEF og Statens vegvesen i forsøk på å finne et strømiddel som er like effektivt. Det viktigste for oss er å forhindre ulykker på veiene, og for smelting av is og snø er salt helt enestående, sier Kristoffersen.

Videre forteller han at de har prøvd utallige metoder allerede: Sand, mais, sukker, ”fast sand” (sand som fryses fast til bakken ved hjelp av vann), blant annet.

– I vinter skal vi prøve et nytt strømiddel fra Sveits. Det kan hende vi kan prøve noe spesielt for Bygdøy allé i år, sier Kristoffersen.

Hva nå?

Foreningen ”Treets venner” var med Friluftsetaten og Bygdøy allé-aksjonen da de inspiserte kastanjetrærne i mai i år. Lorenz Tanner forteller hva trevennene så da de kom tilbake på sensommeren:

– ”Treets venner” oppdaget en drastisk forverring av trærnes situasjon allerede i juli måned. Dette kan gå fortere enn mange tror.

Bydelsutvalget forteller at de har fått flere bekymrede henvendelser fra folk i nærområdet siden i sommer. Bygdøy allé-aksjonen og ”Treets venner” ønsker å informere flere om saken: De har invitert flere aviser, tv-kanaler og politikere til et folkemøte i Litteraturhuset 26. oktober. Lorenz Tanner smiler:

– Jeg tror de fleste vet mye. Nå er det på tide at byrådet handler.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere