RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
 

Kastanjetre i Bygdøy allé felt etter påkjørsel

En melding med denne dramatiske tittelen ble tirsdag lagt ut på Friluftsetatens hjemmeside tirsdag.

Den som klikket seg inn på saken fikk vite at "Et kastanjetre utenfor Bygdøy allé 56 ble påkjørt av en lastebil idag. Treet ble så sterkt skadet av det var nødvendig å felle det."

En medarbeider i vår redaksjon eropprinnelig fra Ålesund. Han fattet ikke hvordan en dødt tre kunne fortjene en slik oppmerksomhet. Han vet ikke hvor sterkt Oslo-borgeres forhold til disse trærne er. Han leste ikke Friluftsetaten spoetiske melding i 2005. Der vi fikk vite at

"Når kastanjeknoppene svulmer i Bygdøy allé, er det vår".

Han har aldri delt våre kommunale trevokteres utsagn om hvor spennende det er å følge utviklingen av bladknoppene fra dag til dag.

Han har ikke hørt oppfordringen om en tidlig morgentur langs gaten om våren fir å se knoppene og samtidig høre svarttrosten synge i trærne.

Ikke vet vi hva de lengter etter der borte i Ålesund.

Selv kan vi formelig lukte våren når vi leser gamle meldinger om at kastanjeknoppene først blir glinsende fuktige.

Og at neste steg er at de blir lysegrønne ytterst. Så kaster de bladskjellene - eller mer riktig: de flekker dem av. I neste omgang forlenges knoppen, deretter brister den og til slutt folder den seg ut i full størrelse.

I begynnelsen ser kastanjebladene tørre ut. De henger liksom rett ned og ser ut som om de har vært skadet av frost, men etter hvert kommer det mer saft ut i bladene, som blir store og flotte. Den 7. april, for to år siden svulmet knoppene og glinset mot oss. Noen hadde til og med flekket av knoppskjellene og begynt å forlenge bladknoppen. Den 7.april folkens, det er ikke lenge til

Stresset bymiljø

I 2004, da var våre venner i Friluftsetaten fordi de kunne registrere at noen av kastanjene hadde brunt bladverk allerede på forsommeren.

Tidlig, tørr og varm vår var nok en del av grunnen til dette. Kastanjetrærne i Bygdøy allé lever dessuten i et stresset bymiljø og liker verken salt eller mye eksos, ble det påpekt.

I 2008 er det ikke bare eksos som plager våre kjære trær altså. Ett av dem er kjørt i hjel av en lastebil.

Trist trist trist.

Ett av trærne vi ikke kan se uten å høre Jens Book-Jensen er borte. Ett tre mindre for svarttrosten å synge i når våren kommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere