*Nettavisen* Nyheter.

Kastelbakken, ikke Husebybakken

 

Husebyrennene var forløperen til Holmenkollrennene. Men som lokalhistoriker fører jeg en evig kamp for få folk til å bruke korrekt navn på den hoppbakken som ble brukt. Den het nemlig ikke Husebybakken, hvilket ville vært i tråd med at det er Holmenkollbakken som brukes i Holmenkollrennene. Men nei, den het Kastelbakken oppkalt etter Husebys husmannsplass Kastellet som lå like ved ovarennet, nær der Statnetts hovedkontorbygg ligger i dag. Jeg husker ennå deler av grunnmuren. Litt forvirrende er det også at veien som går her heter Husebybakken.

I forrige avis, 11. september, sto det en fin artikkel om "Hoppeventyret i Kollen". Der står det imidlertid: "Husebybakken som hadde vært brukt til da, var blitt for liten, og det var smått med snø nær hovedstaden." Det var nok særlig snøen som var grunn til flyttingen. Men har skal jeg si et par ord om navnet.

Både Kastelbakken og Kastellet er avmerket på et kart fra 1890. Men rennene med langrenn og det hele het altså Husebyrennene, oppkalt etter selve gården. Derfor var det enkelte som feilaktig kalte hoppbakken for Husebybakken. I tre artikler i Aftenposten med reportasje fra rennene er bakken korrekt kalt Kastelbakken, men kalt Husebybakken i den fjerde. At de feilaktig kalte bakken som ble brukt under "Husebyrennene" for "Husebybakken", er forståelig. Men at de i tre artikler kunne finne på å kalle bakken for "Kastelbakken" dersom den ikke het det, er ikke mulig. Vi må derfor akseptere at den het "Kastelbakken" selv om noen i mange år har trodd noe annet. Navnet ble for øvrig skrevet med én "l" for ikke å få tre vokaler etter hverandre.

Det er farlig når vi klipper (sakser heter det kanskje i hoppsporten) og limer fra hverandre.

For ordens skyld skal nevnes at det i Mærradalen, vest for Nordre Huseby gård ved gardeleiren, lå en mindre hoppbakke for stedets ungdom og med navnet Nordre Husebybakke. Den var oppkalt etter gården hvis eier, Wilhelm Munthe-Kaas, hadde gitt bakken.Tom S. Vadholm

Nestleder Ullern Historielag

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.