RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kaster du søppel, må du holde deg


Slik ser beholderne ut, 5000 kubikkmeter søppel rommer de, og blir ikke fulle med det første. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Slik ser beholderne ut, 5000 kubikkmeter søppel rommer de, og blir ikke fulle med det første. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Kommer det nye doer ved badeplassen på «Frysja»? spør lesere. Nei, er svaret fra Friluftsetaten. Grunnen er at folk driter i søppelet sitt.

KJELSÅS: Ja, ikke bokstavelig talt. Men når Friluftsetaten må rydde opp etter rotete oslofolk, blir det lite penger å bruke på fornying.

200 millioner kroner

Ifølge Rusken-general Jan Hauger bruker Oslo kommune 200 millioner kroner på å rydde opp etter uvettig forsøpling og tilgrising (håndtering av husholdningsavfall og produksjonsavfall er ikke inkludert). 80 av disse millionene går til å fjerne tagging.

– Det sier seg selv at går dette ut over andre tjenester og tilbud. Hadde kommunen kunnet bruke 200 mill. mer i året på å gjøre byen triveligere for folk, ville det vært merkbart – og til glede for oss alle, sier presskontakt Anne Aakervik i Friluftsetaten.

Men tilbake til toalettene det ikke blir noe av på «Frysja», eller ved Brekkedammen/Stilla, ettersom stedsnavnet Frysja i bunn og grunn er et gammelt navn på hele Akerselva:

I fjor høst oppgraderte riktignok Friluftsetaten toalettene som ligger litt nord for badeplassen. Nye benker ble også oppført i området. Men noe utover det er ikke planlagt, når Friluftsetaten må plukke opp engangsgriller og pølsepapir.

– Folk har fortsatt ansvar for å håndtere søpla si sjøl. Rydd opp og legg søpla i dertil egnede kasser eller ta den med hjem. Nå bruker kommunen så mye penger på å rydde, kjøre bort og få levert folks søppel at det nesten ikke er penger igjen til andre tiltak i friområdene. Som nye toaletter for eksempel. Eller reparere hullete turveier, legge ny sand på badeplassene, slå gresset ofte nok eller tynne busk og kratt når det trengs, sier Aakervik.

Kuriosa

Til slutt en liten kuriositet – det gjelder spesielt denne våren:

– Utenfor en del av de svære dypavfallsbeholderne som rommer 5000 kubikkmeter søppel (slike som er oppført ved «Frysja» journ.anm.), har noen ofte plassert søppel, melder en av våre entreprenører. Det virker som om en del folk ikke helt forstår at disse underjordiske avfallsbeholderne er til å kaste søppel i, selv om de aller fleste av dem er tydelig merket – noen få, helt nye har ikke fått skilt på grunn av sen levering. Og når først én bærepose med søppel står utenfor en avfallsbeholder, tror nestemann som kommer gjerne at beholderen er full – uten å løfte på lokket, sier Aakervik.

Hva kan gjøres for å folk skal bli flinkere til å holde byen ren? Send oss ditt forslag til redaksjon@nab.no!

Mer om forsølping:
Fjortisenes nye rølpeplass?
Ny vår for fulle søppelkasser
- Dette går ut over turservicen
Dumper søppel i Maridalen
- En offentlig søppelfylling?
Her rydder de opp etter deg

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere