*Nettavisen* Nyheter.

Kastet jakka før valget

Jonas Gahr Støre var i Nydalen for første gang på fredag. Men han er ikke ukjent med BI, og var student hos høyskolen da den lå på Schous plass på 1980-tallet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Utenriksminister Jonas Gahr Støre tok seg tid til en aldri så liten visitt på BI midt inne i valgkampinnspurten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Studentene Eva Røen, Erling Brøvig Andersen og Kathrine Søndergaard lot seg imponere av Støre i Nydalen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Klikk på bildet for å forstørre.

Auditoriet var helt fullt da Støre besøkte BI. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Klikk på bildet for å forstørre.

BI-studentene slapp til med spørsmål til utenriksministeren. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Klikk på bildet for å forstørre.

Jonas Gahr Støre besøkte BI i Nydalen fredag 11. september. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

NYDALEN: «Fredag før mandag» fikk utenriksministeren blant annet bryne seg på spørsmål rundt vaksinasjonspolitikk, fornybar energi og eventuelle dilemmaer ved å danne en nordisk blokk i G20 når Norge ikke er medlem av EU.

I tillegg måtte Jonas Gahr Støre (Ap) svare for Statoil/Hydros kontroversielle investeringer i oljesandprosjektene i Canada.

Uanstrengt

Men tonen var så absolutt løs og ledig under utenriksministerens foredrag.

– Jeg begynner med å kaste jakka, jeg, sa Gahr Støre til latter og applaus fra studentene.

Og at han de siste ukene har vært med på en hektisk valgkamp i 14 fylker var ikke merkbart i formiddag.

Lite utenrikspolitikk

Selv mener utenriksministeren at han kan se at det utenrikspolitiske engasjementet i befolkningen er stort, selv om dette kanskje ikke kommer så godt frem i tabloidpressen, som heller kan sies å ha brukt det meste av ressurser og energi på to ikke helt ukjente norske fanger i Kongo.

– Det er ingen enkeltsak som trumfer alle, slik som for eksempel Vietnamkrigen gjorde på 70-tallet, sier utenriksministeren til Nordreakerbudstikke.no.

Og selv om utenriksministeren mener at vi kan diskutere utenrikspolitikk på en mer spennende måte i dag enn vi kunne tidligere, er det ikke bare negativt at utenrikspolitikken ikke når opp på «topp ti»-lista av hva befolkningen er opptatt av før valget.

– På en måte tenker jeg at dette skal vi være takknemlige for, for det betyr at vi har det såpass fredelig at det ikke er noen utenrikspolitiske temaer som deler befolkningen, sier han.

EU-saken er blant annet et tema som har blitt kritisert for å være totalt fraværende i valgkampen.

– Men vi kan ikke konstruere en debatt som ikke er der, sier Gahr Støre.

– Ville stemt på Støre

De ferske siviløkonom-masterstudentene Eva Røen, Erling Brøvig Andersen og Kathrine Søndergaard var alle begeistret for at utenriksministeren tok seg tid til å besøke BI i Nydalen midt i valgkampinnspurten.

At Støres sjarmvisitt ville gi Arbeiderpartiet flere stemmer, er de derimot ikke helt sikre på.

– Men kunne man ha stemt bare på utenriksministeren, er det ingen tvil om hvem som ville fått min stemme, sier Andersen, som mener Arbeiderpartiet med Støre har levert en solid søknad om forlenget regjeringsmakt.

– Det som slår meg er at han er så profesjonell. Støre er en retoriker, men likevel opplevde jeg ikke dette som noen valgappell. Han er flink til å skille mellom rollene som partipolitiker og det at han er Norges utenriksminister, sier Søndergaard.

At utenrikspolitikken har fått en marginal rolle i valgkampen synes de tre er synd.

– Kanskje kunne Arbeiderpartiet ha tjent på at Støre kom mer frem i mediene, samtidig er det ikke sikkert. For det at han er så god på å skille mellom rollene sine kunne kanskje gitt en motsatt effekt, sier Søndergaard, som tross i at hun er dansk statsborger, og dermed uten norsk stemmerett, er spent på valgutfallet til uken.

Og selv om fokuset var hovedsakelig utenrikspolitisk på BI i dag, slapp ikke studentene helt utenom valgkamputspill, som for eksempel da utenriksministeren snakket om hvordan eksterne hendelser som finanskrisen påvirker politikken i Norge.

– Det er 200 flere mennesker i jobb i Norge enn det er i dag. Dette er litt valgkampinnlegg merker jeg, sa han med et skjevt smil.

– Ikke bra så lenge vi er utrygge

Jonas Gahr Støre er nummer fire på Arbeiderpartiets Osloliste. Og selv om utenrikspolitikken er hans spesialfelt, brenner også hans lokale engasjement.

– Jeg mener det er lov å si at man er glad i Oslo, men Oslo kan bli bedre, sier Gahr Støre, og fremhever at det fremdeles er store forskjeller i byen. Dette er et område han ønsker særlig fokus på.

I tillegg vil han jobbe for et bedre samarbeid mellom byens kunnskapsinstitusjoner og næringslivet. Men også kriminaliteten i byen er noe utenriksministeren vil ta tak i.

– Oslo er statistisk sett den tryggeste byen i Europa, men så lenge vi føler oss utrygge er det ikke godt nok, sier han.

I tillegg til bedre samarbeid mellom stat, kommune og politiet, mener Gahr Støre at det forebyggende arbeidet er noe av det viktigste.

– Vi må satse aktivt på både kultur og idrett, sier han, før han haster videre i valgkampen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.