RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kastet klærne i 16 minus


Anne Opsahl (t.v.) og Turid Degnæs dypper kroppene sine i iskaldt vann hver mandag og fredag, helt frivillig.
Anne Opsahl (t.v.) og Turid Degnæs dypper kroppene sine i iskaldt vann hver mandag og fredag, helt frivillig.
Minusgrader og islagt vann skremmer ikke medlemmene i badeklubben "Friske fruer" fra å ta seg en utendørs dukkert.

ORMØYA: Mens de fleste av oss finner frem varmt tøy og eventuelt skøytene når fjorden fryser til is, er det andre som helt frivillig kaster klærne til fordel for et iskaldt bad.

Åh, dette er så deilig! utbryter Turid Degnæs (70) og Anne Opsahl (66) idet de senker kroppene sine ned i vannet mellom Ormøya og Malmøya.

Kaldt vann, varm i toppen

Det er fredag og rundt 16 minusgrader i luften, men solen skinner og badetermometeret viser "bare" to minusgrader.

Vannet kan jo egentlig ikke bli kaldere enn null grader, men det er kanskje litt kaldere i overflaten her siden det er så mye is, sier Turid.

Og is er det mye av på fjorden nå. Det var ikke mulig å bade på stamstedet Nordstrand Bad eller i Hvervenbukta, men her ved Malmøybroen er det ikke verre enn at de to friske fruene ved hjelp av rå muskelkraft får brøytet seg frem mellom isflakene.

Vi fryser ikke i det hele tatt, men blir veldig oppkvikket og varme. Man får kjempefart på blodomløpet, så vi er overbevist om at dette bare er sunt, sier badenymfene entusiastisk.

To ganger i uken

Turid og Anne møtes til isbading hver eneste mandag og fredag, sammen med fem andre damer med tilhørighet til bydelene Nordstrand, Søndre Nordstrand og Østensjø.

Det skal mye til for å hindre oss. Vi søker mot åpent vann og har en regel om at vi minimum skal ta tredve tak, sier Anne.

Etter dukkerten må hun tørke blod på benet etter å ha kuttet seg på et isflak.

Vi ofrer alt for et bad, smiler Turid, som selv kan vise til både blåmerker og skrubbsår på rumpa etter forrige dukkert.

Da skled hun nedover en skråning på jakt etter hull i isen.

Det er viktig å være litt gale sammen, og flere burde prøve isbading. Man får så fin hud, og så har vi det så hyggelig sammen, sier Turid og Anne.

Vi er ikke kalde når vi kommer opp av vannet, og slapper av og koser oss etterpå. Isbading hjelper også mot sykdom. Hvis vi føler oss litt dårlige tar vi bare et bad, og så fryser vi bort alle virus, humrer de friske, men slett ikke frosne fruene.

Se havfruene bade på Vippetangen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere