Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kastet ut av brakkene

Håper å få bygge: Her, rett ved Senter Syd, ønsker menigheten å få kjøpe en tomt og bygge. Foto: Ivar Brynildsen
Håper å få bygge: Her, rett ved Senter Syd, ønsker menigheten å få kjøpe en tomt og bygge. Foto: Ivar Brynildsen
2000 brukere av Søndre Nordstrand Muslimske Senter er tvunget ut av brakkene de har leid ved Lofsrud skole. Nestleder Tahir M. Salam forstår ikke hvorfor.

Håper å få leie: Her håper Søndre Nordstrand Muslimske Senter å få sette opp brakkene fra Lofsrud skole og leie i noen år.

Historie: Nestleder Tahir Salam foran brakkene han ikke lenger har nøklene til, sammen med Ahmad Mushtaq og Mohammad Rashid som brukte stedet til å be daglig. Foto: Arne Vidar Jenssen

Lofsrud: –Forklaringene på hvorfor vi må ut av brakkeriggen har endret seg underveis, forteller Salam. Først måtte vi ut av brakkene i fjor fordi skolen skulle renoveres og derfor skulle brakkene fjernes for å gi plass til en ny brakkerigg. Men så viste det seg at arbeidene ikke vil bli gjennomført på de nærmeste fem årene. Da tok vi kontakt med kommunen på nytt og fikk en ny begrunnelse. Denne gang at brannsikkerheten var for dårlig og at det ikke fantes noen brukstillatelse. Vi tilbød oss å betale for å få brannsikring. men fikk beskjed om at vi skulle ut uansett. Fordi brakkene var falleferdige. Da kontaktet vi Moelven som har bygd brakkene. De har vært på flere befaringer, og sier i en rapport at brakkene er i svært god stand i forhold til alderen. De er ikke farlige. Selv har jeg sett andre brakker her i bydelen som fortsatt er i offentlig bruk som er i vesentlig verre stand, sier Salam.

–Vi har oversendt rapporten til byråd Sjøtveit som nå har saken. Han sier han ikke kan forholde seg til påstander som kommer så sent, forteller Salam.

Uten tilbud

– Dette er en veldig vanskelig situasjon for oss. Vi har 600 medlemmer og over 2000 brukere av senteret. Vi har forlatt brakkene for to uker siden. Den 8. leverte vi tilbake nøkkelen. Nå har vi ingen steder å være, stort problem. Vår viktigste aktivitet har vært religionsundervisning. Hit kom lokale beboere fem ganger daglig for å be. En del eldre brukte lokalene som et møtested mellom bønnene. Over 200 barn fikk Koranen-undervisning her, vi hadde morsmålsundervisning og lesehjelp. Dessuten en kvinnegruppe med forskjellige aktiviteter som for eksempel seminarer om helse.

– Nå leier vi den store plasthallen på Lofsrud til fredagsbønn. Den er til gjengjeld for stor for oss. Vi klarte oss bra med brakkene, sier Tahir Salam.

Urettferdig behandlet

Søndre Nordstrand Muslimske Senter føler seg urettferdig behandlet og spør seg hvorfor det er så om å gjøre for byrådet å få dem ut av brakkene.

– Vi jobber for å få leie en tomt i nærheten, dit vi mener vi bør få flytte brakkeriggen og leie den videre. Moelven sier det er en realistisk operasjon. På sikt ønsker vi å få kjøpe en tomt og bygge selv, sier Tahir Salam. Han mener det er en svikt i arealplanleggingen på Søndre Nordstrand at det ikke er planlagt en tomt for religiøs utøvelse. Selv om de skulle få en tomt i dag vil det ta tre-fire år før et bygg kan stå ferdig.

– Imens er vi uten et sted å bo. Jeg håper på bedre dialog og hjelp fra Oslo kommune, avslutter Tahir Salam.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!