Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Katarina hadde gitt opp livet - Nålene ble utveien

Etter flere runder hos både lege og psykolog valgte Katarina Wahl å forsøke alternativ behandling med nåler og lys hos Anne Kaas Iversen.
Etter flere runder hos både lege og psykolog valgte Katarina Wahl å forsøke alternativ behandling med nåler og lys hos Anne Kaas Iversen. Foto: Kay Stenshjemmet,Romerikes Blad
Sist oppdatert:
Katarina Wahl (26) var så langt nede at hun hadde gitt opp livet. Som en siste utvei forsøkte hun akupunktur. Nå er hun tilbake i jobb.

OSLO SENTRUM: - Dere får unnskylde meg hvis jeg begynner å gråte. Dette er ikke så lett å snakke om, sier Katarina Wahl.

Romerikes Blad møter henne på kontoret til akupunktør Anne Kaas Iversen i Akersgata i Oslo.

Første gangen hun kom hit var i oktober i fjor.

Tung hverdag

- Jeg hadde mistet faren min og hadde tatt vare på familien min og alle rundt meg store deler av livet. Så en morgen kom jeg meg nesten ikke opp av senga, forteller Wahl.

Etter å ha gått til både lege og psykolog ble hun bare verre og verre. I et siste desperat forsøk søkte hun på nettet og fant tilfeldigvis Anne Kaas Iversen.

- Jeg var da så kjørt at jeg tenkte at jeg ikke ville leve lenger, forteller 26-åringen.

Det tok ikke lang tid før Iversen skjønte at det hastet.

- Jeg har mange pasienter på venteliste. Da Katarina ringte var det noe som sa meg at jeg burde gi henne time med en gang, sier hun.

Les også: Tusenvis vil overnatte her

- Får ikke oppfølging

Anne Kaas Iversen har siden 2003 jobbet som akupunktør. I tillegg er hun utdannet innen posturologi og Auriculomedisin.

-Jeg har de siste årene hatt en økning av unge jenter som kommer hit. Mange er som Katarina, svært voksne og reflekterte for alderen, og tar på seg mye ansvar. Så kommer smellen. Mange føler de ikke blir tatt på alvor når de deretter havner i helsesystemet. De blir gjerne sendt hjem med resept på antidepressiver, uten noen form for oppfølging, sier Kaas Iversen.

Wahl følte det på samme måten.

- Jeg fikk resept på medisiner, og ble sendt hjem igjen med sykemelding på to uker. Det ble aldri tilbudt oppfølging av medisinene. Jeg var alene om alt, forklarer hun.

Lees også: Midt i Oslo skapes det for millioner

Åpner energibanene

Allerede etter første behandling med akupunktur følte Wahl derimot at noe var i ferd med å skje.

- Jeg begynte med å trykke på ulike punkter på øret med en penn. Dette er en form for traumebehandling der vi leter etter følelser som ligger i kroppen. På denne måten nullstiller vi hjernen fra tidligere traumer og vonde opplevelser. I tillegg bruker jeg øreakupunktur og stimulering med lys. Slik åpner vi energibanene i kroppen og gjenåpner funksjoner som ligger nede både på smertenivå og mentalt nivå. For meg er det viktig å se mennesket som helhet, sier Kaas Iversen.

Hun legger til at det fortsatt er vanskelig å få aksept som alternativ behandler.

- Jeg greier ikke hjelpe alle, men svært mange viser seg å ha effekt av behandlingen hos meg. Blant annet jobber jeg mye med barn og unge med ADHD-problematikk. Når man opplever bedring hos svært mange, er det synd at ikke denne form for behandling får mer oppmerksomhet. Det handler i dag gjerne mer om hvordan man ble frisk enn at man ble frisk, sier Kaas Iversen.

Behandlingsformen hun bruker benyttes av flere leger i Frankrike i dag.

- Jeg tror også at møtet med en sånn som Anne gjør noe med deg. Jeg følte jeg ble sett, og ble møtt av noen som virkelig ville hjelpe. Det har vært fantastisk å kjenne at kroppen stadig friskner til. Nå gleder jeg meg til framtida igjen, smiler Katarina Wahl.

Svært lite forskning

Anders Bærheim, Professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin i Bergen, har forsket på virkningen av akupunktur i mange år.

- Det vi kan slå fast er at akupunktur har en nevrofysiologisk påvirkning. På denne måten lar nerver og nervebaner i kroppen seg påvirke. Det foreligger samtidig i dag svært lite forskning på akupunktur, faktisk bare noen få hundre studier. Det vi vet ut fra den forskningen som foreligger, er at noen punkter på kroppen er viktigere enn andre.

- Kan man fastslå at akupunktur faktisk hjelper?

- Ja, det er blant annet bevist at akupunktur har god effekt mot hyppig blærekatarr. Hvert tredje menneske får her god hjelp med akupunktur. Vi har også dokumentert at akupunktur har effekt mot svangerskapskvalme. sier Bærheim.

Les også: Dette må være Oslos hippeste gate

- Finnes det forskning som slår fast at akupunktur hjelper mot utbrenthet, depresjoner og traumer?

-Vi vet i dag for lite om akupunktur på dette området. Innenfor alternativ medisin spør man gjerne mer om de små tingene som skjer i kroppen under en konsultasjon. De som har behov for å gå mer i bredden av symptombildet kan derfor ha mer utbytte av en samtale med en akupunktør enn med en allmennpraktiserende lege som heller er ute etter å kartlegge eventuelle alvorlige sykdommer og hvordan man fungerer i dagliglivet, sier Bærheim.

- Hvorfor har noen effekt av akupunktur mens andre ikke opplever noen effekt i det hele tatt?

Fakta

Fakta

- Det er et interessant spørsmål som vi fortsatt vet for lite om. Det vi vet er at det vil være avgjørende hvilke punkter en akupunktør stimulerer. Sammenligner man med medisinfaget er det også slik at man må finne den riktige medisinen for å få effekt. Det vi vet er at om én person blir frisk hos en akupunktør så er det ikke sikkert den neste blir bra. I saken du viser til sier pasienten selv at hun har blitt friskere. Da skal man stole på det, sier Bærheim.

- Folk er mer skeptiske

Nye tall viser at stadig færre av oss går til alternativ behandler for å bedre helsa eller forebygge sykdom.

Nye tall fra Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM), viser at det er en nedgang i bruken av alternativ behandling og medisin. I 2012 var andelen som hadde gått til behandler og/eller brukt urter og selvhjelpsteknikker for å bekjempe helseproblemer på 45 prosent.

- I 2014 hadde andelen sunket til 40 prosent sier NAFKAM- direktør Vinjar Fønnebø.

Mindre penger

I 2014 var gjennomsnittskostnaden for hver av dem som hadde mottatt behandling fra en alternativ behandler 2.300 kroner. Det er 100 kroner mindre enn hva NAFKAM fant i 2012, og 200 kroner mindre enn hva Statistisk sentralbyrå fant i 2008.
Fønnebø tror ikke nedgangen i bruken skyldes at folk har blitt friskere.

- De siste årene har det vært et større fokus i massemediene og samfunnsdebatten på utøvere av alternativ behandling. Dette kan kanskje tyde på at opinionen har blitt noe mer kritiske til bransjen, sier Fønnebø.

Ulike trender

Anders Bærheim, professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, sier at en nedgang i bruk av særlig akupunktur kan skyldes at det har kommet svært mange varianter av alternativ behandling.

- Det finnes nå nærmest like mange behandlingsformer som behandlere. Dermed søker man gjerne andre ting som er nytt og trendy, sier Bærheim.

Les flere saker fra Romerikes Blad her!

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!