RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øker innsatsen mot rusen

Trasoppklinikken har opp gjennom årene behandlet tusenvis av mennesker med alkoholproblemer. Nå kan de forhåpentlig snart hjelpe enda flere.

I snart 55 år har klinikken ved Østmarka hjulpet folk i møte med en av våre største landeplager: alkoholen. Et lovlig rusmiddel, som de fleste takler å forholde seg til. Men svært mange får også store problemer, og alkohol som problem griper inn i langt flere menneskers hverdag enn for eksempel narkotika. Klinikksjef Kari Nådland og klinikkoverlege Brynhild Sellevold anslår at det finnes åtte alkoholikere per hver registrerte narkomane!

Trasopklinikken har rundt 30 ansatte og består av poliklinikk og 25 døgnplasser. Tidligere ble alle som kom til klinikken innlagt, men nå er det ikke bare ren avrusning eller avgiftning som står på programmet. De fleste har nok med poliklinisk behandling, og følger et velprøvd behandlingsopplegg i samarbeid med klinikkens fagfolk. Det er også et eget behandlingsopplegg tilpasset alkoholikernes familiemedlemmer. Kong Alkohol spør som kjent ikke etter stilling eller stand, og det er derfor et bredt spekter av mennesker som kommer til Trasopklinikken. Mange henvises til, men det er også de som selv oppsøker hjelp. Og fagfolkene understreker at det ikke er nødvendig å vente til du har mistet hus, familie eller jobb før du oppsøker hjelp. Men dessverre er det ofte krisene som bringer folk til Trasopklinikken.

Bare denne klinikken alene behandler over 450 mennesker hvert eneste år, og 150 av disse blir lagt inn. Et nybygg gjør at de snart kan hjelpe enda flere med å få livet på rett kjøl igjen. Når kapasiteten nå økes med en helt ny mottaksavdeling med 8 døgnplasser til høsten, er dette gode nyheter for alle som ønsker seg eller sine ut av uføret. Det er en kapasitetsøkning på 30 prosent hva døgnplasser angår, og det er også på tide at de trangbodde kårene skiftes ut med et nybygg og bedre plass.

Helt siden 1985 har poliklinikken holdt til i en midlertidig brakke. Nå har de flyttet inn i et splitter nytt bygg. Men fortsatt mangler en avtale om offentlige driftsmidler for å ta i bruk de nye enerommene med tilliggende fellesarealer. Vi går ut fra at dette er ren proforma, for samfunnet kan vel knapt bruke penger på noe mer fornuftig enn dette: et opplegg for behandling av rusproblemer. Særlig når dette over tid har vist seg å fungere. Vi håper enda flere får hjelp ved Trasopklinikken, for behovet kommer ikke til å bli borte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere